Po nepričakovanem, čudežnem in slavnem vstajenju si je Jezus vzel čas za svoje učence, ker jih je želel utrditi v veri in pripraviti za še večje stvari – poslanstvo. Vabim vas, da skupaj odkrijemo vzporednice med Jezusovim delovanjem med njegovimi učenci takrat in danes, da bi tudi mi danes lahko opravili poslanstvo, kot so ga takrat njegovi učenci.

Preberimo Evangelij po Mateju 28,18–20

Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«

Jezusovi učenci so preživljali težke čase razočaranja nad neizpolnitvijo svojih pričakovanj, da bo Jezus vzpostavil svoje kraljestvo in prevzel oblast v Izraelu. Njihova vera v Jezusovo moč in oblast je bila popolnoma zamajana. Jezus jim je moral dati novo perspektivo o tem, kdo pravzaprav je. Zato jim je povedal izredno pomembne besede:

  1. Dana mi je VSA oblast v nebesih in na zemlji – v. 18

Ko so Jezusovi učenci to slišali, so bili dvignjeni in obnovljeni v veri, da njihov Jezus ni nič izgubil, temveč pridobil VSE. V tej obnovljeni viziji Jezusa so se bili sposobni soočati z novo realnostjo Jezusove pozicije in moči. Dana mu je vsa oblast.

Ali se tudi mi po praznovanju letošnjih velikonočnih praznikov soočamo s podobnimi izzivi? Ali se tudi mi sprašujemo, kdo ima danes oblast nad nami in v svetu? Ko gledamo strašne prizore vojne med Rusijo in Ukrajino, se sprašujemo, ali Putin? Evropa? Nato? ZDA? 

This image has an empty alt attribute; its file name is Oblast-greg-rosenke-1TjORT2dLOw-unsplash-900x600.jpg

Z druge strani pa poteka manj opažena vojna med Iranom in Izraelom, ki naj bi v naslednjih dneh zelo eskalirala, ker naj bi muslimani v svoji sveti knjigi koran našli datum 8. julij 2022, ko naj bi prerok Mohamed napovedal prenehanje obstoja države Izrael in Judov. Lahko se sprašujemo, ali ima oblast Alah ali Jahve, judovski Bog.

Ne vem, ali se zavedate, ste slišali, da se v svetu vsako leto hitro povečuje preganjanje kristjanov, posebej v muslimanskih, ateističnih in posvetnih državah sveta. Kdo ima oblast? Alah? Jezus? Satan?

Jezus jasno in nedvomno pravi, da mu je Oče podaril VSO oblast v nebesih in na zemlji. Ali  veruješ, da ima Jezus VSO oblast v nebesih in na zemlji? To je ključno za dneve negotovosti, ki prihajajo, in novice o atomski vojni, o strahotah vojn, ki nas čakajo. O tem beremo v knjigi Razodetje.

Moj namen ni, da vas danes strašim, temveč da danes utrdimo vero in zaupanje v Jezusa, ki ima edini VSO oblast v vesolju in na zemlji. Če ima on VSO oblast, potem moramo verovati, da bo z nami do konca sveta, kot je obljubil.

  1. Jezus bo s svojimi do konca sveta – 20b

To pomeni, da bo Jezusovo kraljestvo, ki bo vzpostavljeno, premagalo vsa ostala kraljestva sveta in vse voditelje sveta, s satanom na čelu.

Jezusov 40-dnevni seminar, ki ga je pripravil za svoje učence, jim je gotovo spremenil pogled na življenje in njihove cilje.

Kot zaključek seminarja jih je Jezus poklical, da po vsem svetu neustrašno oznanjajo evangelij in da naredijo vse narode za njegove učence (v. 19).

This image has an empty alt attribute; its file name is oblast-hannah-busing-Zyx1bK9mqmA-unsplash-900x600.jpg

Kakšna naloga! Kakšno poslanstvo! Obstaja večje? Mislim, da ne. 

Če ste bili prejšnjo nedeljo prisotni na bogoslužju, ste lahko slišali, da je Jezus tudi mene in tebe poslal, da oznanjamo dobro novico – evangelij izgubljenim ljudem. Na ta način se uvrščamo med apostole, saj nadaljujemo njihovo poslanstvo. Nosimo živo besedo kot baklo, ki razsvetljuje temo grešnega življenja. Si oznanil to resnico ta teden?

Kako so Jezusovi učenci oznanjali evangelij Jezusa Kristusa, nam pričuje knjiga Apostolska dela.

  1. Jezusovi učenci oznanjajo evangelij – Apostolska dela, 2. poglavje

Ko prebiramo to poglavje, najprej vidimo, kako so bili učenci poslušni Jezusu in se resno lotili naloge. Polni Svetega Duha oznanjajo evangelij in kaj se zgodi? Tisti dan se spreobrne 3000 ljudi. Pri učencih vidim tri stvari: vero, poslušnost in podrejanje Svetemu Duhu. Samo na podlagi teh treh lastnosti prvič v zgodovini nastane skupnost Jezusovih učencev, ki jo krasijo neverjetne vrednote, ki jih ne moremo najti nikjer v svetu. Preberimo Apostolska dela 2,42–47:

Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah. Vse pa je v duši navdajal strah, zakaj po apostolih se je dogajalo veliko čudežev in znamenj. Vsi verniki so se družili med seboj in imeli vse skupno: prodajali so premoženje in imetje ter od tega delili vsem, kolikor je kdo potreboval. Dan za dnem so se enodušno in vztrajno zbirali v templju, lomili kruh po domovih ter uživali hrano z veselim in preprostim srcem. Hvalili so Boga in vsi ljudje so jih imeli radi. Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje.

This image has an empty alt attribute; its file name is oblast-malcolm-lightbody-9_vTvPP1E30-unsplash-900x600.jpg

To je bila čudovita skupnost na novo rojenih ljudi, polnih veselja, ljubezni drug do drugega. To me spominja na našo cerkev.

Zato, draga cerkev, vztrajajmo, še naprej delajmo ravno to, kar smo slišali o prvi cerkvi. 

  • Bodimo stanovitni v nauku!
  • Skupaj lomimo kruh in dvigajmo zahvale Bogu!
  • Danes ne živimo več skupaj, a še vedno lahko pomagamo drugim v stiskah!
  • Vztrajno so se zbirali vsak dan. Ne moremo se zbrati vsak dan, a vas prosim, ko se lahko, ne dovolite, da je vaše mesto prazno!
  • Naše slavljenje Boga naj bo iz srca kot njihovo!
  • Imejmo dober ugled doma, v službi, šoli …, kot so ga imeli oni!

In Gospod bo tudi nam dodajal tiste, ki bodo našli vero vanj. Jaz v to verujem, ker je Jezus z nami. Kaj pa ti?

Vse je bilo tako lepo in čudovito. Apostoli so se veselili vseh, ki so se jim pridružili. Hvalili so Boga, bili polni veselja in sreče.

Potem pa kar naenkrat velik preobrat, na katerega niso bili pripravljeni in nanj niso računali. 

Kot iz vedrega neba je prišlo do velikega preganjanja.

  1. Veliko preganjanje v Jeruzalemu – Apostolska dela 8,1b–3

Tisti dan je nastalo veliko preganjanje Cerkve v Jeruzalemu. Vsi razen apostolov so se razkropili po krajih Judeje in Samarije. Pobožni možje so pokopali Štefana in glasnó žalovali za njim.  Savel pa je zatiral Cerkev; vdiral je v hiše, vlačil iz njih moške in ženske ter jih pehal v ječo. 

Dragi bratje in sestre, ne želim vas strašiti, vendar se moramo pripraviti tudi na preganjanja. Lahko se zgodi, da nam bodo prepovedali zbiranje, oznanjanje, pričevanje … Lahko se zgodi, da se nam približa vojna … Lahko se zgodijo naravne katastrofe … Ker živimo v grešnem svetu, ni nujno, da nam bo prihranjeno … Bodimo pripravljeni in izkoristimo čas, ko se lahko zbiramo, pogovarjamo, skupaj preučujemo, družimo, oznanjamo evangelij … Ne opuščajmo srečanj, ker bo prišel čas, ko se bomo želeli videti in družiti, pa to ne bo več možno. 

In tudi če bomo razkropljeni, ne utihnimo in oznanjajmo besedo, kot so to naprej delali apostoli. 

Preberimo Apostolska dela 8,4–8

Tisti, ki so se razkropili, so vsepovsod oznanjali besedo. Filip je prišel v mesto Samarije in tam oznanjal Kristusa. Množice so enodušno prisluhnile Filipovim besedam. Poslušale so ga in gledale znamenja, ki jih je delal: veliko obsedencev so z glasnim krikom zapustili nečisti duhovi, veliko hromih in pohabljenih je bilo ozdravljenih. V mestu je zavladalo veliko veselje.

Zaključek:

Draga cerkev, ne bojmo se govoric o vojnah, preganjanjih, strahotah, ki prihajajo. Verujmo Jezusu in štejmo si za privilegij in veliko veselje, da lahko pogumno oznanjamo evangelij Jezusa Kristusa v naši Sloveniji, ker je Jezus z nami in ima VSO oblast v nebesih in na zemlji. Pa ne samo to, svojo oblast je dal tudi nam.

Zato v Jezusovi oblasti oznanjaj evangelij, ki ima moč, da spremeni človeka, mu zagotovi odrešenje in večno življenje z Bogom!

Pastor Zvonko Turinski