Prejšnjo nedeljo smo slišali, da so naša srca lahko »tovarna malikov«. Digitalni mediji, ki so v današnjem času pomembni, nam lahko vzamejo veliko časa in nevede spremenijo naše vrednote, ki jih najdemo v Svetem pismu, v nepomembne in staromodne. Zato moramo biti zelo pozorni, koliko časa jim namenjamo in ali nam govorijo resnico oziroma ali nas vodijo k čaščenju Boga ali k čaščenju znanja, nove tehnologije, novih načinov življenja v družbi in nasploh.

Včasih je žalostno videti, da se ljudje, tudi kristjani, raje posvetujejo z gospodom Googlom kot z Bogom. Gospoda Googla vprašajo za nasvet o vzgoji otrok, zakonu, hrani itd. In nevede malo po malo odpiramo vrata maliku, ki vse ve, in ne da bi se zavedali, prepustimo svoje življenje maliku namesto živemu Bogu.

Danes želim govoriti o tem.

Kako prepoznati MALIKA/MALIKE v svojem življenju?

Če hočemo odstraniti malike iz svojega življenja, jih moramo najprej prepoznati. Kako to storimo?

Ljudje smo si zelo različni in edinstveni in pri vsakem od nas je treba iskati malike na drugačen način. Eden od načinov, ki nam lahko pomaga, je, da si zastavimo naslednja vprašanja: 

1) Na kaj najprej pomislim, ko se zjutraj zbudim?

2) Kaj najprej naredim, ko se začne moj dan?

3) O čem premišljujem večino dneva?

4) Kaj me motivira, da delam stvari, ki jih delam?

5) Za kaj se najbolj bojim, da bi izgubil?

6) Katere stvari v trenutku spremenijo moje občutke?

7) Kaj je tvoja najljubša tema, o kateri se rad pogovarjaš s prijatelji?

8) Katere so stvari, brez katerih ne bi mogel živeti?

9) Kaj ti prinaša tolažbo?

10) Po čem hrepeniš?

Zelo pomembno je tudi povedati, da vsi ne bomo imeli istih malikov. Za nekatere je lahko to kariera, za druge zunanja lepota, spet za druge nenehno nakupovanje stvari in oblek, avto, denar, delo, za nekatere digitalni mediji …

Včasih se sploh ne bomo zavedali, v kakšni meri je nekatera stvar postala naš malik, vse dokler je ne izgubimo. Ko jo izgubimo, nam ponavadi postane boleča izkušnja, ki nas pelje v depresijo.

Zna se zgoditi, da bodo nekateri odgovori na vprašanja, ki si jih zastavljamo pri prepoznavanju malikov v svojem življenju, tudi dobre stvari, kot so družina, prijatelji, cerkev, dekle, bodoči mož …

Te stvari same po sebi niso slabe, vendar ne smemo pozabiti, da ko naredimo iz teh »dobrih stvari« NAJPOMEMBNEJŠE STVARI, potem je to malikovanje. Malikovanje nastopi, ko svoje življenje začnemo graditi na stvareh, ki nam začnejo jemati pozornost bolj, kot je to potrebno, in ko se začne vse vrteti samo okoli njih. Vanje začnemo vlagati ves svoj čas, denar, delo in vsi naši pogovori se vrtijo samo okoli teh stvari. Bog in njegovo kraljestvo, cerkev, skupnost, evangelizacija nam niso več prioritete, veselje, zadovoljstvo, temveč samo gola obveza ali navada.

Kako odstraniti MALIKA/MALIKE iz svojega življenja?

Primer: Recimo, da je tvoj malik denar. Prinaša ti varnost, socialni položaj, pomembnost, dobro počutje, če ga je vedno dovolj, ker si lahko kupiš stvari, ki si jih zaželiš … Kot smo rekli že na samem začetku, maliki ponavadi niso slabe stvari. Denar je koristna stvar, a ne? Vendar ko začnemo graditi svoje življenje okrog njega, to ni dobro. Ko se ti zamajejo tla (finančna kriza, izguba službe, bolezen, izguba miru, prijateljev itd.), te ta malik pusti praznega in na cedilu, ker nisi dobil tistega, kar si upal, da ti bo prinesel denar. 

Če hočemo odstraniti malika – v tem našem primeru DENAR, ga moramo zamenjati. Zamenjati s čim? S pravim živim Bogom, ki daje pravo varnost, zadovoljstvo, mir in zaščito. Predvsem z vero in Božjo besedo, ki pravi v Psalmu 20,8–9:

»Eni se zanašajo na vozove, drugi na konje, mi pa se zanašamo na ime Gospoda, našega Boga. Oni klecajo in padajo, mi pa vstanemo in se obdržimo.«

Poučimo se iz primera, ko je Gospod Izraelcem omejil nabiranje hrane za naslednji dan. To beremo v Drugi Mojzesovi knjigi 16,16–20. »Mana« je bila hrana Izraelcev v puščavi 40 let. Vsak dan so jo šli nabirat. Niso pa je smeli nabrati za naslednji dan ali več dni vnaprej. Zakaj? Ker jih je Gospod učil, naj zaupajo njemu in da so vsak dan odvisni od njega.

Moram vam priznati, da sem v tem dvomesečnem času našega druženja z Jošíjo odkril nekaj malikov v svojem življenju. Povedal vam bom enega: »delo«. V iskrenem premišljevanju in spraševanju Gospoda, naj mi pomaga odkriti malika oz. malike v mojem življenju, mi je odkril, da je to moje delo. Z mojim delom za Boga, za cerkev, za misijo, za mojo družino ni nič narobe, je hvalevredno. Vendar v čem je problem? Ugotovil sem, da sem vse bolj postavljal delo pred Boga in ljudi. Gospod mi je govoril, da je čas z njim in z ljudmi dragocenejši kot moje dokončano delo. Kesal sem se in prosil Gospoda za odpuščanje in ga prosil, naj mi pomaga pri odstranjevanju tega malika iz mojega življenja. Moram vam priznati, da odstranjevanje tega malika iz mojega življenja ni enostavno delo. Zakaj? Ker je delo pomembno in ga je treba končati. Vendar gre pri malikih za to, kdo je pomembnejši na lestvici prioritet v življenju, kar se pokaže v konkretnem primeru, ko se je treba odločiti za Boga ali delo, za osebo ali delo, za eno ali drugo stvar!

Nikoli ne smemo pozabiti, da je Jezus rekel, če ljubimo Gospoda z vsem srcem, bomo živeli, z drugimi besedami povedano, če bomo odstranjevali malike iz svojega življenja: 

»Tedaj je vstal neki učitelj postave, in da bi ga preizkušal, mu je rekel: ›Učitelj, kaj naj storim, da dosežem večno življenje?‹ On pa mu je dejal: ›Kaj je pisano v postavi? Kako bereš?‹ Ta je odgovoril: ›Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem, in svojega bližnjega kakor samega sebe.‹ ›Prav si odgovoril,‹ mu je rekel, ›to delaj in boš živel.‹« (Evangelij po Luku 10,25–28)

Ljubiti Gospoda je bistvo življenja. To je naša identiteta. To je življenje brez malikov. To je življenje, kjer je Gospod na prvem mestu.

Preden je Jezus šel na križ, je pred učenci molil pomembno molitev.

Preberimo Evangelij po Janezu 17,1–3: 

»Ko je to izrekel, je povzdignil oči proti nebu in dejal: ›Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe, kajti dal si mu oblast nad vsemi živimi bitji, da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal. Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa.‹«

Večno življenje je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa!

Spoznavati Boga je najboljši način odstranjevanja malikov iz svojega življenja.

Nobena stvar se ne da primerjati z našim Bogom. On želi biti zares naš Bog in ne samo eden od bogov v našem življenju. Bog Oče nas želi peljati k sebi po Jezusu, da bi lahko z njim uživali v skupnem odnosu. On je edini, ki nas lahko zares osreči, nam da smisel, identiteto, varnost, ljubezen …

Iščimo Gospoda, kot ga je iskal Jošíja, in uspeli bomo.

Če želimo biti svobodni, moramo pretrgati spone in vezi, ki jih ustvarjajo maliki. Sveto pismo pravi v Psalmu 2,3:

»Pretrgajmo njihove spone, njihove vezi vrzimo s sebe.« 

Kaj nam bo prinesla ta svoboda? Veliko stvar. Poslušajte!

Ko bomo očistili svoje življenje malikov, ko bomo pretrgali spone, ko se bomo zanašali na Boga, ki bo center našega življenja, se bodo zgodile velike stvari. Takrat bo lahko Bog začel delovati v nas in skozi nas. Takrat bodo naše molitve uslišane, takrat bodo naša pričevanja prinašala sadove, spremembe, rezultate. Si jih ne želimo vsi? 

Ja, takrat se lahko začne prebujenje v našem domu, mestu in Sloveniji. Takrat se lahko zgodi spreobrnjenje 7000 ljudi, takrat bo lahko Bog deloval v vsej moči.

Ste že kdaj opazovali ulično svetilko, kako rade se okoli nje zbirajo vešče? Včasih se jih zbere tako veliko, da popolnoma zatemnijo luč. Šele ko jo popolnoma očistimo teh nočnih metuljev, zasije v vsej polnosti in vidimo luč.

Naj bo enako z našim srcem, očistimo ga raznih malikov in dajmo prostor žarkom našega življenja, da bi drugi našli pot k Jezusu.

ZAKLJUČEK

Dragi bratje in sestre, srčno molimo drug za drugega, za naše otroke in mlade, da bi vsi dnevno iskali Gospoda, da bi se kot Jošíja očiščevali malikov, da bi delali prostor Bogu. Posebej molimo za otroke in mlade, ki so najbolj izpostavljeni vplivu sveta in medijev, da bi iskali in ljubili Gospoda z vsem srcem, dušo, močjo in mišljenjem in se izognili nehotenemu malikovanju! 

Zvonko Turinski, pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani