Za vsakega kristjana je ključnega pomena, da spozna namen svojega obstoja in vizijo za delovanje.

Kaj sta namen in vizija kristjana?

Nekaj kratkih odgovorov: Namen je razlog, zakaj živimo. Vizija je to, kar delamo. Namen vam daje smisel, zakaj je vredno živeti. Vizija vas spodbuja k izvrševanju tega smisla. Namen uporablja vaše lastne besede, ki so del Božjih skupnih namenov za vse Božje oz. Jezusove učence. Vizija je pesem, ki jo poje in igra tvoje srce. Je specifična in edinstvena zate, je tvoja. Namen te zasidra. Vizija v tebi vzbuja strahospoštovanje in sprošča domišljijo, neko sliko ali besedo, ter te vodi v akcijo.

Bog v Svetem pismu odkriva vernikom (učencem) splošno oz. enotno vizijo namena.

Namen

»Vi pa ste izvoljeni rod, kraljevsko duhovništvo, svet narod, ljudstvo za Božjo last, da bi oznanjali odlike tistega, ki vas je poklical iz teme v svojo čudovito luč.« (Prvo Petrovo pismo 2,9)

Vizija: 

»Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal!« (Evangelij po Mateju 28,19–20)

Edina stvar, ki jo danes Jezus potrebuje od tebe, je tvoje voljno srce. Jezus ti danes ponuja priložnost, da sodeluješ z njim. Želi te učiti, kako lahko preideš od njegovega splošnega namena in vizije h konkretnem namenu in viziji zate.

Preberimo odlomek Pregovori 3,5–6:

»Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.«

To je eden najbolj temeljnih in konkretnih odlomkov v Svetem pismu o načinu, kako spoznavati konkretno Božjo voljo in pridobivati vizijo za tvoje osebno življenje.  Ti dve vrstici imata štiri ključe, ki ti bodo odprli vrata v prostor, kjer boš našel Gospoda in njegovo konkretno vizijo za tvoje življenje.

Prvi ključ: »Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem.« (5a)

Beseda »zaupati« pomeni v celoti verjeti in sprejeti to, kar se ponuja.  Toda hebrejska beseda je močnejša. Pomeni položiti svojo polno težo na nekaj ali nekoga. To počneš vsak večer, ko se uležeš na posteljo. Z vso svojo težo se uležeš na posteljo, ker veš, da te bo postelja zdržala.

Zaupati v Gospoda pomeni položiti sebe v Gospodovo roko, ker veš, da te bo držala in vodila, da boš naredil, kar on hoče. 

Beseda »srce« pomeni organ, ki nenehno poganja kri po celem tvojem telesu. V Svetem pismu se beseda »srce« nanaša na mesto, ki določa tvoje življenje in odloča o njem. V Psalmu 86,11 David pravi: »Uči me, Gospod, svojo pot, hodil bom v tvoji resnici, zedini moje srce, da se bo balo tvojega imena.« »Zedini moje srce« pomeni: daj mi nerazdeljeno srce, da se bo balo tvojega imena. Všeč mi je ta Davidova molitev, ker se tudi sam velikokrat počutim razdvojen za veliko stvari. Imam veliko obveznosti in se počutim raztresenega na tisoče smeri. Moje srce je razdeljeno in nima fokusa. Zato potrebujem nerazdeljeno srce.

Drugi ključ: »Na svojo razumnost pa se ne zanašaj(5b)

Beseda »zanašaj« pomeni, da se v celoti nasloniš na nekoga, ki ti bo nudil podporo. To pomeni hoditi z berglami, na katere se v celoti nasloniš.

Nasloniti se na nekaj, ko nisi dovolj močan in sposoben, da hodiš sam. Beseda »razumevanje« se nanaša na mentalne procese, s katerimi analiziraš situacijo in jo razdeliš na manjše dele, da bi lažje razumel in videl svoj položaj. To narediš zgodaj zjutraj, ko delaš seznam vseh stvari, ki jih moraš opraviti ta dan, in uporabiš svoje razumevanje, katere so prioritete, ki jih moraš najprej narediti. To počneš v nedeljo zvečer, ko načrtuješ prihajajoči teden. Razumevanje je odločanje in sposobnost, ki vam jo je dal Bog.

Ko pa združite ti dve besedi, dobite stavek: »Na svojo razumnost pa se ne zanašaj.« Dobro je narediti vse, kar zmoreš, vendar ni dobro, da se zanašaš na svoje sposobnosti. Naredi načrte, razmisli, vendar prepusti vse Bogu, da on vodi, spreminja in odloča. Spomni se besed iz Pregovorov 16,9: »Človekovo srce načrtuje svojo pot, a Gospod vodi njegove korake.«

V vsaki situaciji, odločitvi in izvršitvi se nasloni samo na Boga.

Tretji ključ: »Na vseh svojih poteh ga spoznavaj«. (6a)

Beseda »pot« pomeni ozek pas zemljišča, po katerem lahko hodimo ali ki pelje do naslednje lokacije, cilja. V življenju prehodimo veliko poti in se nam poraja veliko možnosti izbire, po katerih poteh bomo hodili. Obstajajo dobre in slabe poti. Vsaka pot pelje do dobrih ali slabih rezultatov. Človek pa ne ve, kakšen je konec mnogih poti. To ve edino Gospod. Zato je treba spoznavati Gospoda na vsaki poti, da bi ti svetoval, po kateri boš prišel do pravega cilja.  

Druga beseda je »poznati«. To pomeni, da lahko nekoga poznaš navidezno ali pa globoko.  

Če bi vas vprašal, ali poznate predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar, bi odgovorili, da jo poznate. Ko jo vidite, boste rekli, to je ona. Če bi pa jo poklicali po telefonu, ali bi se vam odzvala? Verjetno ne, ker vas ne pozna, ker z njo nimate globokega odnosa.

Kaj bi se zgodilo, če bi poklicali svojega moža, ženo, otroka, bližnjega? Te osebe bi se gotovo odzvale. Zakaj? Ker imaš z njimi globok in intimen odnos.

To pomenijo besede: »Na vseh svojih poteh ga spoznavaj!« Ko Gospodu dovoliš, da ga spoznavaš na vseh svojih poteh, po katerih dnevno hodiš, in v situacijah, v katerih se nahajaš, pomeni, da ga poznaš in imaš z njim globok odnos. 

Kaj se bo zgodilo potem, ko nekoga globoko poznaš, bo odkril četrti ključ.

Četrti ključ: »In on bo uravnaval tvoje steze.« (6b)

Beseda »uravnaval« pomeni, da Gospod že pozna tvojo pot, potrebo in izhod. Predstavljaj si, da se voziš po cesti, ki je ne poznaš in se ti zdi neprevozna. Cesta se vije med gorami in pelje navzdol v močvirje. Zdi se ti, da te ne bo nikamor pripeljala. Poznamo tudi slepo ulico. To je pravzaprav pot tvojega življenja. Zdi se, da so nekateri deli poti same luknje. 

Drugi deli pa same gorske »stezice«, za katere sploh ne veš, kam vodijo. Takšno je življenje. Kdo je zmožen pravilno uravnavati tvoje poti? To je samo ena oseba, ki se imenuje Gospod Bog. Gospod pa ti je dal obljubo, da jih bo on uravnaval, če ga boš iskal na vsaki poti, po kateri hodiš.

Tukaj je Božje sporočilo zate: 

Če boš spoznaval Gospoda na vsakem področju svojega življenja, bo prevzel odgovornost namesto tebe, da bo tvoja pot gladka in ravna. Odstranil bo ovire, če jih bo treba odstraniti. Zapolnil bo luknje, če jih je treba zapolniti. Preusmeril bo obvoz, ko se ti bo zdelo, da je slepa ulica. In ta obvoz bo pravzaprav najkrajša pot do tvojega cilja.

Če živiš v skladu s Pregovori 3,5–6, boš končal na pravem mestu. To je Božja obljuba zate. Zapomnimo si štiri ključe za odklepanje Božje volje in vizije zate:

  • 1. ključ: Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem!
  • 2. ključ: Na svojo razumnost pa se ne zanašaj!
  • 3. ključ: Na vseh svojih poteh ga spoznavaj!
  • 4. ključ: On bo uravnaval tvoje steze!

Življenje namena in vizije je skrivnostno potovanje, polno nepričakovanih preobratov. Potnaprej je skrivnost za vse nas. Nihče ne more zagotovo reči, kaj je naslednji korak. Toda obstaja samo ena oseba, in ta je Gospod Jezus, ki pozna pot, ker so mu znane preteklost, sedanjost in prihodnost. Pozna pot, po kateri bi morali iti. Obljubil je, da bo usmerjal tvojo pot, in to bo tudi storil. Lahko se zaneseš na to.

Od danes vedno zaupaj Gospodu in ga vsak dan spoznavaj na vseh svojih poteh in on bo uravnaval tvoje življenje, ki bo izpolnjeno z mirom, veseljem in ljubeznijo. Tvoji duši pa se bo dobro godilo.

Zvonko Turinski – pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani