Kot cerkev in posamezniki smo poklicani na pot obnove vizije iskanja izgubljenih, ki smo jo dobili od Boga. Danes želim govoriti o pomembnosti obnove vizije. Razlogov za obnovo je več. Eden od njih je, da se ves svet nahaja v porodnih bolečinah. Slabe novice so povsod okrog nas. Vojna oz. vojne, poplave, potresi, podražitve, energetska in ekonomska kriza, odpuščanja delavcev, bolezni … V svetu vladata zmeda in kaos. Zmeda in kaos sta posledica greha. Dokler bo greh prisoten, bosta v svetu vedno vladala zmeda in kaos, malo bolj ali malo manj. V takem stanju se rojeva veliko resnih vprašanj: Kdo nam lahko pomaga? Kaj nam lahko pomaga? Ali še obstaja upanje v svetu? Bog te danes vabi, da ti obnovi vizijo, kdo je on in kaj zmore. Obnova vizije o Bogu je ključna za obnovo vizije naše cerkve in vsakega od nas kot posameznika. 

Preberimo Pismo Hebrejcem 1,1–3:

Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govoril očetom po prerokih, v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovoril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. Potem ko je uresničil očiščenje od grehov, je v nebesih sédel na desno veličastja.

Prebrali smo izjavo: »Z besedo svoje moči nosi vse.« Torej rešitev za obnovo obstaja. Obstaja UPANJE! To upanje je edino v osebi Jezusu Kristusu! To upanje ni samo v reševanju prej naštetih problemov, ki težijo svet. Ti problemi so bili in bodo, dokler obstaja svet. Zato je iskati upanje v rešitvi sveta napačna pot. Prava pot je iskati rešitev pri Bogu, ki je upanje za svet. O Božji rešitvi za svet je sam Bog govoril neštetokrat v zgodovini človeštva in skozi veliko ljudi. In še vedno govori danes. Najbolj očitno je spregovoril po svojem Sinu Jezusu Kristusu, po katerem je ustvaril svetove in ga postavil za dediča vsega. Ta Jezus je odsvit Boga, Božjega veličastva ter dokaz Božjega obstoja in zanesljivega delovanja. Ta Jezus je uresničil odrešenje in sedel na prestol vladarstva in oblasti ter zdaj vlada. Kdo vlada v nebesih? Jezus Kristus. Kdo vlada na zemlji? Predsednik Joe Biden? Predsednik Putin? Mogoče kakšen drug predsednik? Hudič? NE, nihče od njih. Tudi na zemlji nad vsemi vlada Jezus Kristus. Ta resnica spreminja vse. Prebrali smo, da Bog, Jezus Kristus »z besedo svoje moči nosi vse.« Kaj to pomeni? Kako to deluje, nam bo odkrila zgodba, ki jo bomo prebrali v Evangeliju po Marku 10,46–52:

Prišli so v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedèl ob poti. In ko je slišal, da je to Jezus Nazarečan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim.

Bog Oče vse vzdržuje s svojo besedo. On vse ve in zmore, ker je vsemogočni Bog, ki vse ve in vse zmore. Bog Oče je svojemu Sinu naročil, naj gre na poti v Jeruzalem, kjer bo trpel in umrl za grehe vsega človeštva, skozi mesto Jeriho in tam sreča osebo, ki ji bo spremenil življenje, in to osebo bo Bog Oče uporabljal za namen, ki ga ima z njo.

Prebrali smo, da je slepi Bartimaj iskal rešitev za svoj problem. Ko je slišal, da prihaja Jezus v njegovo mesto Jeriho, se je odločil iskati rešitev pri Jezusu. Usedel se je ob poti in čakal na prihod Jezusa. Ko je Jezus prišel blizu, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuni, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim.

Kakor danes mnogi reveži kličejo na pomoč na vseh področjih, so enako klicali tudi mnogi reveži v tistem času. Tudi v tistem času so se borili za preživetje. Tudi v tistem času so plačevali visoke davke in pristojbine od svojih mizernih prihodkov. Tudi takrat so bili lačni, bolni, ljudje brez upanja. Vsi so čakali na boljše dneve, ki jih ni in ni bilo na obzorju. No, ne vsi. Nekateri so slišali, da upanje obstaja zdaj in takoj. Slišali so, da je upanje v Jezusu! Verjeli so, da rešitev ni v sistemu, politiki, izobrazbi, bogastvu … Vedeli so, da sta upanje in rešitev v osebi, ki se imenuje Jezus Kristus.

Če želimo, da bi upanje živelo tudi med nami, v naši cerkvi, v naši deželi, je treba obnoviti vizijo, kdo Bog je in kaj želi danes storiti v tvojem in mojem življenju, naši družini, Ljubljani, Sloveniji. Bog želi, da vidiš več, kot si videl do sedaj. Zato moramo storiti enako, kot je to storil slepi Bartimáj pred 2000 leti. Zbral je pogum, vstal in prišel k Jezusu. Zaupal je v besedo, ki jo je slišal, da ga Jezus kliče in vabi, naj vstane in pride k njemu. Tebe in mene, našo cerkev zdaj vabi isti Jezus, ki je po svojem Duhu prisoten vsepovsod, da vstanemo in pridemo k njemu v veri, da nas obnovi, zato da bi lahko izpolnili poslanstvo, ki ga ima z nami.  

Kaj tebe ovira, da ne vstaneš? Premajhna vera v Jezusa. Greh? Slaba povezava z Jezusom? Maliki, ki jim služiš? Nimaš časa za Božjo besedo? Ne uporabljaš darov, ki ti jih je dal Bog? Si razdvojen, malo v svetu, malo pri Gospodu?

Danes te Jezus kliče kot slepega Bartimaja: »Le pogum, vstani, kliče te!« 

Jezus je danes tukaj. Želi te spremeniti. Želi ti obnoviti vizijo, kdo on je, da bi lahko izpolnil poslanstvo, ki ga imaš. Želi obnoviti tvoj odnos z njim. Danes ti ponuja popolno svobodo od malikovanja. Danes ti ponuja živo besedo, ki spreminja tvoje življenje in po tebi življenja drugih. Želi te nositi. Želi ti odpustiti grehe. Želi ti dati novo življenje, nov pogled na svet, na zmedo, na težave. Želi te obnoviti in nositi z močjo svoje besede. Želi ti dati vid kot Bartimaju, da vidiš stvari, kot jih vidi Jezus. Da doživiš spremembo, kot jo zate želi Jezus. 

Danes lahko dobiš več Jezusa v svojem življenju. Danes lahko dobiš več Svetega Duha v svojem življenju. Danes lahko dobiš več žive Božje besede v svojem življenju. Vse to in še veliko več ti je na voljo. 

»Le pogum, vstani, kliče te!« Vabi te, da se mu odzoveš v molitvi. Povej mu, kaj si želiš! Ne dovoli, da te posrka svet. Dovoli Jezusu, da te obnovi. Povej mu, kaj si želiš. Vabim vse nas na skupno molitev za obnovo vizije, kdo Bog je in kaj želi od nas. Če želiš, pridi naprej in molil bom zate, da ti Gospod obnovi vizijo sebe, da mu zaupaš, da ti lahko pomaga in te uporabi!

Zvonko Turinski – pastor Evangelijske cerkve v Ljubljani