Včeraj smo praznovali božič, rojstvo našega Odrešenika. V božični zgodbi je Marija ena ključnih oseb. Ker je ena ključnih oseb, je za nas privilegij, da spoznavamo in se učimo iz njenih ravnanj. Ne smemo pozabiti, da sva bila ti in jaz ena ključnih oseb v najini zgodbi v letu 2021 in bova v najini zgodbi v letu 2022.

Berimo iz Evangelija po Luku 2,19:

»Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu.«

Beseda »shranila« nosi v sebi idejo štetja stvari, podobno kot sestavljanje seznama naših aktivnosti ali pisanje dnevnika z namenom, da ne bi pozabili česa, kar je pomembno. Shranjevanje je zapisovanje dogodkov, stvari, ki so se nam zgodile, so se nas dotaknile, in to ne slučajno, temveč z namenom, enako kot Mariji. Shranjujemo po navadi ob koncu napornega dneva ali vsaj na koncu leta z namenom, da ne bomo pozabili ničesar pomembnega, kar se nam je zgodilo. Shranjujemo, da bi se iz tega učili, nekaj spremenili in uporabljali za načrtovanje naše prihodnosti.

Beseda »premišljevala« sega globlje od besede »čudila«, čeprav se je ob vsakem od teh dogodkov tudi čudila, ker jih ni načrtovala, se ji sploh ni sanjalo, da bi se ji lahko nekaj takega zgodilo. In zato je premišljevala in poskušala dojeti namen, s katerim se ji je to zgodilo. Kaj pa mi danes, ali sploh kaj shranjujemo in premišljujemo o dogodkih, ki se nam dogajajo? Premišljevati pomeni sprejeti dogodke take, kot smo jih zapisali v spominu, in nato iti globlje v njihov pomen. Potem se vračati k tem dogodkom, da bi jih bolj razumeli in spoznali njihov namen za nas, zakaj se je zgodilo ravno tako, kot se je.   

Brez dvoma je Marija naredila ravno to, vračala se je k dogodkom, ki so se ji zgodili, in dogodkom, ki so bili povezani z njo. Premišljevala je tudi o dogodkih, ki so se zgodili sorodnikoma, Zahariju in Elizabeti, v njuni starosti. Premišljevala je o pomenu rojstva Janeza Krstnika, še posebej, ker njuna sorodnika do takrat nista mogla imeti otrok. Zakaj ravno njima in zdaj? Zakaj tako čudežno in šele v njunih poznih letih? Ter te dogodke povezovala s svojimi, zakaj ravno njej prav tako čudežno in že v njeni mladosti? Prepričan sem, da je premišljevala tudi o tem, kar ji je rekel angel Gabriel. Pa o tem, kako se je Jožef odzval, ko mu je povedala, da je noseča. Premišljevala je o neverjetnih sanjah, ki jih je potem imel Jožef. Gotovo se je spominjala dolge in naporne poti iz Nazareta v Betlehem. Potem o vseh zapletih pri iskanju prenočišča in o vseh dogodkih, povezanih s samim rojstvom Jezusa, vključno s presenetljivim obiskom pastirjev in modrijanov. Vsekakor je imela o čem premišljevati. Brez dvoma se je še naprej spraševala, zakaj je Bog izbral ravno njo. Prepričan sem, da je premišljevala tudi o pomenu vseh napovedih, ki čakajo njenega novorojenega sina.

Premišljevanje je težko delo, zato se ga mnogi od nas nikoli ne lotimo. Vendar je konec leta najboljši čas za poglobljeno premišljevanje o dogodkih, ki so se nam zgodili v tem letu. Ne obstaja boljši čas za premišljevanje, kot je čas od božiča do novega leta. Bog ti je podaril dragoceni čas, da premišljuješ o vsem, kar se je tebi dogajalo v letu 2021. In o tem, kar te je Bog učil in naučil v letu 2021.

Želim ti predlagati preprosto vajo, ki ti lahko pomaga pri tvojem resnem premišljevanju, preden boš stopil v leto 2022:

  • Vzemi si v teh dneh vsak dan vsaj eno uro neprekinjenega časa za premišljevanje in zapisovanje pomembnih dogodkov, ki so se ti zgodili  letos.
  • Poišči miren kraj. Izklopi televizor, računalnik in pametni telefon in si zagotovi tihi čas, da te nič in nihče ne bi motil.
  • Začni z molitvijo in prosi Boga, naj ti pokaže stvari, o katerih boš premišljeval, in ti razodeva namen dogajanja.
  • Nato pomisli na zadnjih 12 mesecev in si zastavi nekaj vprašanj, na primer: Kaj te je Bog učil in naučil? Katere lekcije se ti zdijo, da te je učil znova in znova? Kaj si se letos naučil o Bogu in njegovem značaju? Kaj si se letos naučil o sebi? Si enak ali si se spremenil in na katerih področjih? 
  • Prosi Boga, da ti da vpogled, kam te želi voditi v prihajajočem letu 2022.

Če boš to vajo izvajal z odprtim srcem in z resno željo, ti bo Bog dal vpogled v preteklost in upanje za tvojo prihodnost.

Marija je premišljevala, kaj ji je Bog naredil v njenem življenju. Zdaj si ti na vrsti.

Ne pozabi, da ne bo šlo brez molitve ter iskrenega srca in pripravljenosti poslušanja, kaj ti Bog želi govoriti. Moli, naj ti Gospod odpre oči, da vidiš in čutiš njegovo roko na delu v tvojem življenju. Mogoče še ne vidiš ničesar okoli sebe, kar bi imelo nek smisel. Kljub temu moli, da ti Jezus zasidra tvoje srce v njem, v varnem pristanu, da bi mu lahko zaupal s celim srcem. Ob pravem času boš tudi ti, kot Marija, videl in slišal nedoumljive reči, ki jih ima Bog že pripravljene zate.

In na koncu želim, da se v vsakem od nas v letu 2022 uresničijo besede iz Pisma Kološanom 2,1–3:

»Hočem namreč, da veste, kako zelo se moram bojevati za vas, za one v Laodikeji in za vse, ki me osebno niso videli, da bi potolaženi v svojih srcih in združeni v ljubezni, imeli vse bogastvo gotovosti v dojemanju in bi globoko spoznali Božjo skrivnost, Kristusa, v katerem so skriti vsi zakladi modrosti in spoznanja.«

Vsem nam želim blagoslovljeno in v Jezusu globoko in bogato leto 2022!

Zvonko Turinski – Pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani