Nadaljujemo z Jezusovimi prerokbami o poslednjih časih in koncu sveta. Najpomembnejši dogodek v svetopisemskih prerokbah je zagotovo drugi prihod Jezusa Kristusa. To je tako pomemben dogodek, da o njem obstaja v Svetem pismu več kot 300 prerokb, zaradi česar je to tudi eden najpomembnejših naukov v Svetem pismu. Je ključ, ki odklene vrata, ki vodijo v prihodnost. Za nobenega kristjana ni mogoče reči, da ima celovito vero, če ne razume osnovne resnice o drugem Jezusovem prihodu, ker je Jezusov drugi prihod stičišče vseh poti zgodovine in prihodnosti.

O prvem Jezusovem prihodu obstaja v Svetem pismu okoli 40 prerokb, ki so se vse tudi izpolnile. Ker o Jezusovem drugem prihodu obstaja več kot 300 prerokb, je to sporočilo vsem nam, da mora biti Jezusov drugi prihod za nas kristjane ena najpomembnejših tem za premišljevanje in pogovore ter trden temelj za našo vero in način življenja. Ne samo, da je Jezusov prihod vrhunec našega verovanja, je tudi končni dokaz Božje suverenosti nad človeško zgodovino. Jezusov drugi prihod bo končal človeško dobo pod oblastjo satana in uvedel prihajajoče Božje kraljestvo na zemlji. Jezusova vrnitev po njegove izvoljence bo verne pripeljala do zadnje faze oz. stopnje odrešenja, ki je vrhunec vsega, kar je Bog obljubil tistim, ki ljubijo njegovega Sina.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jezus--900x644.jpg

Kristjani smo vedno verjeli v Jezusov drugi prihod. Sam Jezus je obljubil, da bo ponovno prišel:

»Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz.« (Evangelij po Janezu 14,3)

Ko se je Jezus dvignil v nebesa pred očmi učencev, so še angeli potrdili:

»Ta Jezus, ki je bil vzet od vas v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo.« (Apostolska dela 1,11)  

Vera v drugi Jezusov prihod je vedno veljala za eno temeljnih resnic naše vere in tako mora ostati, dokler ne pride!  

Kakšna vesela novica, da po nas prihaja isti Jezus, ki je živel in delal mnoge čudeže, ki je razodel svojega Očeta, umrl na križu, vstal od mrtvih na velikonočno nedeljsko jutro in bil po 40 dneh vzet v nebesa. Jezus je tako dejanska zgodovinska osebnost, ki je pred 2000 leti živela na drugem koncu sveta in se še enkrat vrača na zemljo. To pa presega ves človeški um, prav vse razumevanje našega obstoja in življenja, kajne?

Kako vesela novica! Kmalu pride po nas ta isti Jezus, ki se je povzpel v nebesa, da odpelje v nebesa vse tiste, ki vanj verujejo, kar pomeni tebe in mene.

Ali veruješ v Jezusa Kristusa? Ali čakaš njegov prihod? Če ne, je zdaj pravi čas, da začneš verovati in ga čakati. Če veruješ in ga čakaš, nadaljuj, ker zagotovo kmalu pride. Aleluja! Duh in nevesta pravita: »Pridi, Gospod Jezus!«

Kaj pravi Jezus o svojem ponovnem prihodu?

»Takoj po stiski tistih dni bo sonce otemnelo in luna ne bo dajala svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majale. Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo. Poslal bo svoje angele ob močnem donenju trobente in zbrali bodo njegove izvoljene od štirih vetrov, od konca do konca neba.« (Evangelij po Mateju 24,29–31)

Te vrstice opisujejo Jezusov prihod ob koncu stiske in si zaslužijo našo veliko pozornost, saj nam v njih Jezus odkriva natančne okoliščine, ki bodo naznanile njegov prihod na zemljo. Jezus nam zagotavlja, da zagotovo pride na zemljo takoj po stiski tistih dni. Torej lahko v določenem času v bližji prihodnosti pričakujemo, da bo svet zgrmel v strašen kaos in da bodo te težave omogočile antikristu, da pride na oblast. Čas vladavine antikrista bo Bog uporabil za kaznovanje sveta z različnimi strašnimi kaznimi zaradi neposlušnosti Bogu. To bo čas velike stiske. Po tem določenem času velike stiske, ki je prerokovan in se ga ne more spremeniti, se bo Jezus vrnil na zemljo.

Katera znamenja omenja Jezus, ki bodo naznanila njegov prihod?

»Sonce bo otemnelo in luna ne bo dajala svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majale.«

Jezus omenja štiri posebne kozmične »znake«, ki se niso še nikoli zgodili in bodo jasni znanilci Jezusovega prihoda:

  • sonce bo otemnelo,
  • luna ne bo dajala svoje svetlobe,
  • zvezde bodo padale z neba in
  • nebeške sile se bodo majale.

Najpomembnejše od vsega za nas je, da verujemo v Jezusovo napoved dogodkov, ki se bodo dobesedno zgodili. Nobenega razloga ni, da bi jih interpretirali simbolično, kot da niso nič drugega kot neko figurativno okraševanje oken z apokaliptičnimi barvami, ki jih mi ljudje okrašujemo danes ob navdušenju ob prihodu ženina po nevesto. Ne! Sonce bo dejansko otemnelo in luna ne bo dajala svetlobe. Zvezde bodo dejansko padle z neba in vsaka zvezda, planet, komet, meteor, asteroid in vsako drugo nebeško telo bo premaknjeno s svojega mesta, ki jim ga je določil Bog.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jezus-1-900x600.jpg

Ko se bo Jezus vrnil, se bo gravitacijsko polje nekako spremenilo, zaradi česar se bodo zvezde odmikale od svojih smeri in planeti od svojih v vesolju. To bodo najneverjetnejši in najstrašnejši dogodki v svetovni zgodovini. Tri besede, ki lahko opišejo to dogajanje, so: groza, nevideno in neponovljivo. Nihče ne bo zamudil in ne bo izvzet od tega, kar se bo takrat dogajalo. To pa ni kar tako, to bo zelo strašno, ker se bo vse majalo, premikalo, umikalo, zvijalo, rušilo, kajne?

Vse to so strah vzbujajoči apokaliptični znaki Božje sodbe. To so Božji načini, kako bo prebudil in pretresel uporniški svet in mu že 2000 let sporoča: »Vse to se bo dogajalo zaradi tega, ker me zavračate, ker nočete imeti odnosa z menoj. Zato vas sedaj prepuščam vašim željam in prevaram, da sledite antikristu in si daste vtisniti njegov žig. Sledili mu boste in mu dali svojo zvestobo in sedaj izkušate strašne posledice svojih napačnih odločitev. Vaši predniki so zavrnili mojega Sina in žal tudi vi delate enako. O, pokvarjeni in umazani svet, pred tabo so zelo slabe novice. Ker ste se napačno odločili in me zavrnili, je pravično, da pride na vas ta sodni dan z njegovimi strašnimi posledicami.«

Kaj pravi Jezus, kaj bo po sodnem dnevu na zemlji?

»Tedaj se bo pojavilo na nebu znamenje Sina človekovega in tolkli se bodo po prsih vsi rodovi na zemlji. Videli bodo Sina človekovega priti na oblakih neba z močjo in veliko slavo.« (v. 30)

S to vrstico nam Jezus zagotavlja, da se bo fizično vrnil na zemljo. Prerok Zaharija to napoveduje: »Tedaj bo nastopil Gospod in se bojeval proti vsem narodom, kakor se bojuje na dan bitke. Njegove noge stopijo tisti dan na Oljsko goro, ki je nasproti Jeruzalemu …« (Zaharija 14,3–4) Jezusov drugi prihod bo kot neka veličastna procesija, ki jo bodo vsi narodi videli na nebu. »Glej, prihaja z oblaki in videlo ga bo vsako oko, tudi tisti, ki so ga prebodli, in zaradi njega se bodo bili na prsi vsi narodi na zemlji.« (Razodetje 1,7)   

Jezusov drugi prihod bo »z veliko močjo in veliko slavo«. Morda je najboljši način za razumevanje te izjave primerjava okoliščin prvega in drugega prihoda. Ko je Jezus prvič prišel na svet, je prišel neopažen, drugič ga bo »videlo vsako oko«. Ob svojem prvem prihodu se je Jezus ponižal in se rodil v hlevu v Betlehemu. Ko se vrne, se bo vrnil kot Kralj kraljev in Gospodar vesolja. Ob prvem prihodu je doživljal posmeh od ljudi, ki so ga zaničevali zaradi njegove dobrote. Čeprav je bil Božji Sin, jim je dovolil, da so ga usmrtili, da bi tako rešil svet. Ko pa bo spet prišel, bodo vsa posmehovanja utihnila, ker bo takrat prišel kot vladar z železno palico. Prvič je prišel kot Božje Jagnje. Drugič se mu bo priklonilo vsako koleno in vsak jezik bo priznal, da je Jezus Kristus Gospod. (Pismo Filipljanom 2,9–11)  

This image has an empty alt attribute; its file name is Jezus-2-900x600.jpg

In kaj se bo pomembnega zgodilo ob Jezusovem prihodu?

»Poslal bo svoje angele ob močnem donenju trobente in zbrali bodo njegove izvoljene od štirih vetrov, od konca do konca neba.« (v. 31)

Ko se bo Jezus vrnil na zemljo, bo poslal angele, da zberejo »izvoljene« s štirih koncev zemlje. »Izvoljeni« so pravi verniki, ki verujejo v Jezusa in jih bomo našli v vsaki državi in ​​v vsaki kulturi. To pomeni, da se bodo na nek način skrivali pred antikristom in ostali živi. Kako bo to možno? Možno bo, ker Gospod pozna svoje in jim bo pomagal in jih čudežno ohranil pri življenju. To je neverjetna tolažba za vsakega vernika, ki bo živel v času antikrista. Bog je vedno bil s svojimi in jih ščitil.

Dragi moji, ne more se nam zgoditi nič dobrega ali hudega brez Jezusovega dovoljenja. On je z nami v vseh situacijah! Aleluja!

Zato bodi v Jezusovem zmagovalnem timu in živel in vladal boš z Jezusom v njegovem tisočletnem kraljestvu na zemlji.

Jezus nas opozori na še eno pomembno lekcijo:

»Od smokvinega drevesa pa se naučite priliko: Kadar njegova veja postane že muževna in poganja listje, veste, da je poletje blizu. Tako tudi vi: Ko boste videli vse to, vedite, da je blizu, pred vrati.« (v. 32–33)

Jezusovi učenci so zlahka razumeli to ilustracijo. V tistem času niso imeli koledarja kot mi danes. Vedeli so, da vsako pomlad na vejicah začnejo rasti listi, brstiči pa se začnejo razvijati. To je bil zanesljiv znak, da poletje ni daleč. Morda bo trajalo nekaj tednov ali več mesecev, vendar so listi in brsti pomenili, da bo kmalu prišlo poletje. 

Jezusovi učenci niso imeli Svetega pisma, kot ga imamo mi danes. Na enak način se bo ob Kristusovem prihodu po koncu velike stiske zgodila cela vrsta dogodkov, ki jih Jezus omenja. Ti dogodki so tako izraziti in očitni, da jih ne bo mogel nihče spregledati, zgrešiti ali zamuditi. So ključni deli sestavljanke, ki se morajo postaviti točno na svoje mesto. Moram priznati, da so mnogi kristjani zelo nepotrpežljivi in da v vsakem podobnem žal napačno razglašajo izpolnitev prerokb, določajo antikriste in konec sveta že desetletja in stoletja. Vse to bo zagotovo prišlo, vendar samo enkrat. Zato ni na nas, da določamo izpolnitve, ker je to lahko nevarno, neresno in škodljivo za našo vero. Opozarjati je dobro, ker nas ohranja budne. Enkrat pa se bo zgodilo in za takrat moramo biti pripravljeni. Mi lahko samo opozarjamo na dogodke. Ravno to počenjamo mi danes tukaj. Opozarjamo na znamenja, jih pa ne razglašamo. Tisti pa, ki so pozorni, bodo budni in se jim ni treba bati, da bodo zamudili vnebohod cerkve. Če Jezus pride danes ponoči, so pripravljeni. Si ti pripravljen, če Jezus pride nocoj?

Če bi bilo za nas dobro vedeti točen datum njegovega prihoda, bi nam ga povedal. Ker ga ni povedal, je treba biti pripravljen vsak dan, vsak trenutek.

This image has an empty alt attribute; its file name is Jezus-3-900x600.jpg

In na koncu želim povedati, da čeprav vsi kristjani verujemo v Jezusovo vrnitev, se vsi ne strinjamo v nekaterih podrobnostih Jezusove vrnitve. Posebej to velja za vnebovzetje cerkve Jezusa Kristusa na Jagnjetovo gostijo. Do različnih razhajanj prihaja zaradi različnih razumevanj in tolmačenj prerokb iz Evangelija po Mateju 24,29–31 in Prvega pisma Tesaloničanom 4,13–18. Nekateri kristjani tolmačijo, da gre tukaj za isti dogodek, drugi pa, da gre za dva različna dogodka. Če gre za dva različna dogodka, potem to pomeni, da naj bi bila Jezusova cerkev vzeta v nebesa pred veliko stisko. Jezus pa nam je povedal, da bo prišel na zemljo v veliki stiski. Torej Jezus prihaja dvakrat, enkrat na oblake, drugič pa na zemljo. Poleg teh dveh skupin kristjanov obstajajo še mnogi drugi kristjani, ki verujejo, da je možno, da Jezus pride vsak čas, torej pred veliko stisko, lahko na začetku, v sredini ali na koncu stiske ali kadarkoli, lahko danes. Ti imajo gotovo prav, ker se bo Božji načrt za Jezusov prihod nedvomno zgodil ob polnosti časa, kot se je zgodil njegov prvi prihod. O možnem času Jezusovega prihoda pa bomo malo več govorili naslednjič.

Ne glede na to, kdaj bo prišel Jezus, je naše delo vernikov zelo jasno:

Vedno verjeti v njegov prihod! Vedno moliti za njegov prihod! Vedno čakati njegov prihod! Vedno oznanjati njegov prihod! Vedno paziti na njegov prihod! Vedno oznanjati evangelij in pripravljati druge za Jezusov prihod! 

Če to delaš, boš pripravljen na Jezusov prihod vsak dan, vsak trenutek! Delaj to, kar že 2000 let delata Duh in nevesta, ki pravita: »Pridi, Jezus!« In kdor posluša, naj reče: »Pridi!« In Jezusova nevesta iz EKC (Evangelijske krščanske cerkve) Ljubljana reče: »Pridi, Jezus!« Amen!

Besedilo: Evangelij po Mateju 24,29–33

Zvonko Turinski – pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani