Rojen sem v krščanski družini. Že od otroških let poznam Sveto pismo in jasne napovedi, da bo prišel konec tega sveta. Nisem si želel, da bi se to zgodilo v moji mladosti, ker sem želel postati slavni nogometaš v Prvi nogometni ligi nekdanje Jugoslavije. Zelo sem treniral in si prizadeval za uresničitev svojih sanj. Neke noči pred približno 50 leti sem sanjal strašne sanje, ki so me na smrt prestrašile. Sanjal sem, da je prišel konec sveta in da je Jezus prišel na zemljo, da konča ta svet. Videl sem ga, kako hodi po cesti korak za korakom pred mojo rojstno vasjo, in ko je naredil korak, je za njim vse padalo v nek prepad, zemlja, hiše, ljudje, živali. Slišal sem strašne krike ljudi, živali, zvoke rušenja vsega v prepad. Agonija se je začela. Ko sem spoznal, da bo Jezus čez nekaj deset minut šel mimo mene in bo tudi mene doletela enaka usoda, sem se odločil bežati nazaj. Ko je Jezus naredil korak naprej, sem jaz enega nazaj. Ta agonija je bila nekaj časa strašna, dokler se nisem zbudil in ugotovil, da nisem v peklu, temveč v temi in v svoji postelji.

Nisem pa jaz edini, ki sem doživeli strašen, boleč strah. Verjetno ste ga tudi vi, kajne?

Sveto pismo nam tudi govori o nekaterih ljudeh, ki so doživeli neopisljiv strah in je povezan z božičem.

Spomnimo se zgodbe, ko je Gospodov angel stopil pred Marijo in ji naznanil, da je dekle, izbrano za poseben dogodek. Verjamem, da je doživela boleč strah. Saj je videla nekaj nenaravnega. Sicer besedne zveze »boleč strah« ne uporabljamo pogosto, vendar se mi v nekaterih primerih zdi povsem dobrodošla.

Boleč strah je doživel Jožef, ko je imel posebne sanje. Verjamem, da je zjutraj razmišljal, kaj se mu je zgodilo. Kdo mu je govoril v sanjah …

Boleč strah so doživeli pastirji, ko so se zvečer pripravljali k počitku. 

Sami velikokrat radi zremo v nebo in opazujemo zvezde, ki padajo, ali meteorje. Včasih nas je morda strah, da nam bo kakšen padel na dvorišče. Pastirji niso imeli namena opazovati nebo in padajoče zvezde, a vendar se je v nekem trenutku zgodilo nekaj nadnaravnega. Doživeli so boleč strah, kajti sam Bog je naenkrat stopil v njihov svet, medtem ko so klepetali na poljanah, ko se je njihova drobnica, ki so jo pasli, umirjala. Nenadoma se je prikazal angel, ki jih je na smrt prestrašil, in to še ni bilo vse; ko jim je angel podal sporočilo, se je za njim prikazala še množica angelov, ki so peli in slavili Boga.

Ste kdaj pomislili, kako bi se počutili, če bi bili na njihovem mestu? Mislim, da bi vedeli, kaj pomeni boleč strah.

Morda ne bomo doživljali strahu in ga ne doživljamo. Morda pa, še posebno ko poslušamo novice, ki nas strašijo, ko govorijo o stavkah, recesiji, višanju obresti, ločitvah, porastu samomorov, propadu zdravstvenega sistema itd.

Morda doživljamo boleč strah.

Ampak nocoj imam za vas dobro sporočilo, kot so ga imeli angeli. Poglejmo, kakšno novico so prinesli ljudem:

Angel je rekel Mariji: »Ne boj se.« (Evangelij po Luku 1,30) 

Angel je Jožefu rekel: »Ne boj se.« (Evangelij po Mateju 1,20) 

Angel je rekel pastirjem: »Ne bojte se.« (Evangelij po Luku 2,10) 

In danes pravi Bog tebi: »Ne boj se.« (Jozue 1,1)

Tisto noč se je zgodilo nekaj velikega:

Res je, niso bili vsi pozorni in niso vsi razumeli. Niso si vzeli časa, da bi se prepričali, kot modrijani. Tisti pa, ki so si ga, so doživeli veliko olajšanje, kajti vedeli so: Na svet je prišlo veliko upanje za rešitev vsakega strahu. Rešitev je v osebi, ki nas odreši vseh strahov. Najboljša novica vseh novic je, da se je za prvi božič rodila oseba, Odrešenik, Zveličar sveta, ki nas bo odrešil vseh strahov, najbolj pa strahu, ki ga povzroča vsak in najmanjši greh. Zakaj? Ker je plačilo za vsak greh, vključno z najmanjšim grehom, plačilo, ki ga nihče od ljudi ne more sam odplačati.

Zato je najbolj vesela novica vseh novic: »Na božično noč je Bog iz nebes poslal veliko darilo, plačilo za vsak tvoj in moj greh. To darilo je za vse človeštvo, tudi zate.«  

Za razliko od nas, ki moramo vsako leto kupovati darila, je Božje darilo skrbno izbrano in premišljeno, saj velja in je dovolj za vsakega in za vedno.

Bog nas dobro pozna, zato se ni odločil za plastično igračko, potovanje ali tople nogavice. On je vedel, kaj potrebujemo.

Če bi bila naša največja potreba izobraževanje, bi Bog poslal učitelja. 

Če bi bila naša največja potreba denar, bi Bog poslal bankirja. 

Če bi bila naša največja potreba nasvet, bi Bog poslal svetovalca. 

Ker pa je bila naša največja potreba odpuščanje grehov, je Bog poslal Zveličarja. Ime mu je Jezus. On je Kristus Gospod, Božji Sin, ki je prišel iz nebes na zemljo. Vas kdaj premagajo skrbi? Ste obteženi s strahom? Vas je »boleče strah« za svojo prihodnost? Božji odgovor na vaš strah ni teorija ali doktrina. Božji odgovor ni seminar ali knjiga z nasveti 10 korakov do boljšega življenja.

Bog je svoj odgovor zavil v otroku po imenu Jezus. Samo on ti lahko da mir. Trajen mir. Samo on te lahko reši vseh tvojih strahov, poteši tvoje potrebe, te reši strahu pred grehom in z njim povezano prihodnostjo. Vse, kar ima Bog zate in zame, je ovito v njegovem Sinu. 

Tiste noči, ko sem se zbudil v strašni agoniji, sem pokleknil poleg postelje in povabil Jezusa v svoje življenje. Prišel je nemudoma. Začutil sem popoln mir, ki me je prevzel. Čutil sem mravljince po celem telesu. Vedel sem, da je Jezus stopil v moje življenje in me odrešil. Tega ne bom nikoli pozabil. Ta noč je spremenila moje življenje za vedno. Nisem postal nogometaš, postal sem oznanjevalec vesele novice o Jezusu Kristusu. In to me še vedno veseli, izpolnjuje, mi daje neverjeten mir in izpolnitev.

Ne glede na to, s kakšnimi težavami se soočaš ali odločitvami, ki jih moraš sprejeti, Bog te na koncu pripelje nazaj do preprostega odgovora za tvoj problem: »Jezus.« Si ga že povabil, da reši tudi vsak tvoj problem? Če ne, naredi to zdaj, tako da mu poveš: »Jezus, verujem vate in tvojo rešitev za vsak moj problem in se odločam, da ti postaneš moj Odrešenik, moj Emanuel, Moj Gospod in Bog!«

Če že poznaš Jezusa in si ga sprejel v svoje srce, ti v novem letu želim, da narediš še en korak bliže k njemu in hodiš ob njem še tesneje.

Vabim vsakega od nas, da praznuje pravi božič, ki je rojstvo Božjega Sina, Emanuela, saj je on edini, ki te lahko reši vseh strahov. To bo potem tvoje najboljše praznovanje, tvoj pravi božič!

Božična pridiga, pastorja Zvonka Turinski, nedelja 25. decembra 2022.

Zvonko Turinski – pastor Evangelijske krščanske cerkve v Ljubljani