Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru. Izaija 9,5

Ta odlomek je preroštvo o Mesiji, Jezusu. Jezusu daje veliko čudovitih imen – Čudoviti svetovalec. To je pomembno ime. Ali si predstavljate, da bi se kdo predstavil s takšnim imenom?

This image has an empty alt attribute; its file name is 2.-adv.daniel-gutko-zcri0xH9Ndk-unsplash-900x541.jpg

»Dober večer. Me veseli. Jaz sem Čudoviti svetovalec,« oziroma: »Jaz sem Knez miru.« Zveni noro, ker je ime tako pomembno, veličastno. Preveč je pomembno, da bi ustrezalo meni, zato se smejimo. Vendar ustreza Jezusu. Če bi Jezus vstopil v ta prostor in bi se predstavil kot Čudoviti svetovalec, se ne bi nihče smejal. Vsi bi rekli: »Ja, res si.« Zakaj? Ker je Jezus čudovit. Zasluži si to ime.

Zasluži si vsa imena v tem odlomku. Vsa ustrezajo Jezusu.

 • Močni Bog? Ja, je.
 • Večni Oče? Ja, je.
 • Knez miru? Ja, je!

Knez miru je ime, ki ga bomo preiskovali danes. Kaj pomeni, da je Jezus vreden, da ga imenujemo »Knez miru«?

Bog je namreč hotel, da se je v njem naselila vsa polnost in da je po njem spravil s sabo vse stvarstvo, saj je s krvjo njegovega križa, se pravi po njem, pomiril, kar je na zemlji in kar je v nebesih.

Tudi vi ste nekoč živeli v hudobnih delih, v razumu odtujeni in sovražni. Zdaj pa vas je Bog spravil s seboj po njegovem telesu iz mesa, prek smrti, da bi vas privedel pred svoje obličje svete, brezgrajne in neoporečne, …Pismo Kološanom 1,19–22:

Če bi jaz pisal ta odlomek, bi začel s seboj. Oziroma z nami. Imeli smo problem. Potem se je zgodilo to in ono. Zato sem nagnjen k temu, da mislim, da je moj problem pomemben del. A Bog ve, da najpomembnejše, kar moramo vedeti, ni »Kaj je problem?« Najpomembnejše, kar moramo vedeti, je: »Kdo je ta Bog?«

Zato je prvo vprašanje, na katerega Bog odgovarja: »Kdo je ustvaril mir?« V tem odlomku bomo odgovorili na naslednja vprašanja:

 • Kdo je ustvaril mir?
 • Zakaj je ustvaril mir?
 • Kako je ustvaril mir?
 • Zakaj je ustvaril mir?
 • Kako se spreminjamo zaradi tega miru?

V. 19 v Pismu Kološanom 1 pravi: 

Bog je namreč hotel, da se je v njem [v Jezusu] naselila vsa polnost.

Vrstica naslavlja vprašanje: »Kdo je ustvaril mir?«

Ta odlomek govori o Jezusu. Pravi, da je Bog hotel, da se je v Jezusu naselila vsa polnost. Bog ponovno reče v naslednjem poglavju: Kajti v njem [Jezusu] telesno biva vsa polnost božanstva. (Pismo Kološanom 2,9)

Torej, kdo je ustvaril mir? Odgovor je: »Vsa Božja polnost, živeča v telesu.« Imenujemo ga Jezus!

Oh! Vsa Božja polnost, živeča v telesu. Zdaj lahko vidimo, kako vsa ta imena v Izaiji sodijo skupaj! »Močni Bog, Večni Oče,« vse to je del Božje polnosti. »Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan,« se nanaša na Jezusovo telo! Da bi se lahko rodil sin, je potrebno telo. Tako je Jezus vreden vseh teh imen.

Naslednji del Pisma Kološanom 1 odgovarja na naslednje vprašanje: Zakaj je Bog ustvaril mir? V. 20 pravi: 

… in da je po njem spravil s sabo vse stvarstvo, saj je s krvjo njegovega križa, se pravi po njem, pomiril, kar je na zemlji in kar je v nebesih.

Še preden slišimo, kaj je bil problem, slišimo, kakšno je Božje srce. Božje srce je sprava. Sprava pomeni ›obnoviti odobravanje in dobronamernost do nekoga‹. To je Božje srce do tebe: Želi storiti, kar je potrebno, da te obnovi s seboj. Bog te ljubi. Božje srce je usmerjeno k tebi. Božje srce je za mir. To je novica, ki je večja in pomembnejša od našega problema.

Začetek odlomka pravi: »Bog je namreč hotel« to storiti. Bog je hotel imeti vso svojo polnost v Jezusu.

Poslušajte tole: Bog nas je hotel spraviti s seboj! Tega ni storil z jezo. Tega ni storil z obotavljanjem. Hotel je priti na zemljo in nas spraviti s seboj. To je Božje srce.

 • Kdo je ustvaril mir? Jezus, ki je vsa Božja polnost, živeča v telesu.
 • Zakaj je ustvaril mir? Ker je njegovo srce sprava.

Ta odlomek nam tudi pove, kako je ustvaril mir. V. 20 pravi: 

… je s krvjo njegovega križa, se pravi po njem, pomiril …

V. 22 nadaljuje: 

Zdaj pa vas je Bog spravil s seboj po njegovem telesu iz mesa, prek smrti …

Mir in sprava sta imela ceno. Jezus je prelil svojo kri na križu in umrl, da bi plačal to ceno. To je izredno visoka cena! Še čudovitejše je, ko se spomnimo, kdo je plačal ceno in zakaj jo je plačal: Kdo je prelil svojo kri na križu in umrl? Jezus, ki je vsa Božja polnost, živeča v telesu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2.-adv.christian-egli-MAD7A7ubt58-unsplash-900x600.jpg

Zakaj je prelil svojo kri na križu in umrl? Ker je njegovo srce sprava. Zdaj pa končno pridemo k problemu. Zakaj smo potrebovali mir? V. 21 pravi: 

Tudi vi ste nekoč živeli v hudobnih delih, v razumu odtujeni in sovražni.

Delali smo hudobna dela. Zaradi tega smo se odtujili od Boga. Zaradi tega smo se naredili za Božje sovražnike. Občutite čedalje večjo težo tega, kar je storil Bog. Odtujili smo se od Boga. To je bila naša krivda! Naredili smo se za Božje sovražnike. To je bila naša krivda! Naredili smo se za sovražnike Čudovitega svetovalca! Naredili smo se za sovražnike Močnega Boga! Naredili smo se za sovražnike Večnega Očeta!

A kljub temu Bog še vedno želi spravo. Jezus, ki je vsa Božja polnost, živeča v telesu, je prišel, da bi prelil svojo kri na križu in umrl, da bi nas spravil z njim. Pismo Rimljanom 5,8 pravi: 

Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.

Slava Bogu! Slava Knezu miru! Slavi ga! To je zgodba človeštva: Bog nas je ustvaril, da bi bili v njegovi prisotnosti. V edenskem vrtu se je človek sprehajal z Bogom in užival v njegovi prisotnosti. Adam in Eva sta se sprehajala z Bogom in uživala v njegovi prisotnosti. Potem je človek delal hudobna dela. Adam in Eva sta grešila.

Odtujili smo se od Boga. Naredili smo se za Božje sovražnike. Adam in Eva sta se skrila pred Bogom. Bog ju je ustvaril, da bi bila v njegovi prisotnosti. Bog je vsak večer prišel v vrt in se sprehajal z njima. Onadva pa sta se skrila pred Bogom.

Potem je Bog pokazal, kaj si najbolj želi. Kljub vsemu je prišel v vrt, da bi se sprehajal z njima. Vedel je, kaj sta storila, a vseeno je prišel. Poklical je Adama: »Kje si?« In takoj je začel dolg, dolg načrt, da nas spravi s seboj. Takoj je začel dolg, dolg načrt, da ustvari mir. Takoj.

Ob pravem času je prišel na zemljo v telesu. Da bi umrl, je potreboval telo. Prelil je svojo kri na križu in umrl. Zdaj pa … Zdaj je odprl pot za mir! Zdaj smo lahko spravljeni z Bogom.

Zdaj se lahko vrnemo v Božjo prisotnost! Zdaj se lahko sprehajamo in pogovarjamo z njim. Bog je hotel to storiti, ker nas ljubi. Bog te ljubi! Sofonija 3,17 pravi:

Gospod, tvoj Bog, je v tvoji sredi, tvoj močni rešitelj. Veselí se nad teboj v radosti, nemí v svoji ljubezni, vriska nad teboj v prepevanju.

Kako čudovita zgodba! Nič čudnega, da se imenuje Knez miru! Nazadnje pa nam naš odlomek pove še, kako se spreminjamo zaradi tega miru: V. 22 pravi: 

Zdaj pa vas je Bog spravil s seboj …, da bi vas privedel pred svoje obličje svete, brezgrajne in neoporečne, …

Beseda »svet« pomeni ›odbran za Boga‹. Bog te je izbral in rekel: »Ta je moj.« Bog je ustvaril mir in nas odbral zase.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2.-adv.-savannah-class-o3UwbFtJThQ-unsplash-900x596.jpg

Bog bo povzročil, da bomo postali ljudje brez napak. Plačal je že za naše napake. Zdaj jih vse odstranjuje. V prihodnosti ne bomo imeli nobenih napak. Slava Bogu!

Bog bo povzročil, da postanemo ljudje, ki jih ne more nihče obtožiti. Plačal je za vse naše stare grehe. Plačal je za grehe, ki jih delamo danes. Plačal je za vse grehe, ki jih bomo naredili v prihodnosti. Vsi so plačani! Nič drugega ni potrebno za plačilo naših grehov.

Ko se bo Jezus vrnil po nas, nas ne bo nihče obtožil. V miru bomo v Božji prisotnosti.

 • Kdo je torej ustvaril mir? Jezus, ki je vsa Božja polnost, živeča v telesu.
 • Zakaj je ustvaril mir? Ker je njegovo srce sprava.
 • Kako je ustvaril mir? Tako, da je prelil svojo kri na križu in umrl.
 • Zakaj smo potrebovali mir? Ker smo se naredili za Božje sovražnike.
 • In kako se spreminjamo zaradi tega miru? Odbrani smo za Boga, da bomo postali ljudje brez napak in brez obtožb.

Jezus je resnično Knez miru.

Wade Killingsworth