Moški, upam, da veste, kateri dan je danes. Če ne veste, se lahko znajdete v težavah! Ja, danes je valentinovo. Dan ljubezni. Zato bomo, kot ste verjetno pričakovali, danes govorili o ljubezni.
Na svetu je mnogo močnih sil, sil, ki dajejo ljudem motivacijo, da delajo velike reči. Te velike reči so lahko dobre ali pa slabe. Ljudje bodo na primer naredili zelo veliko za denar. Obljuba o milijonskem plačilu lahko za ljudi predstavlja tako veliko skušnjavo, da bodo pripravljeni storiti praktično karkoli, četudi bi bilo to v nasprotju z njihovim moralnim kompasom. Še ena močna sila je ponos. Ljudje iščemo slavo, moč in oblast. Ne glede na to, ali smo v službi, šoli ali pa doma, si želimo, da bi se svet vrtel okoli nas. Sovraštvo in jeza sta prav tako močni sili. Ko nam nekdo napravi veliko krivico, lahko misli o maščevanju hitro preplavijo naša srca in naše misli.

Obstaja pa ena sila, ki je močnejša od vseh teh. Sila, ki z lahkoto premaga vse druge želje našega srca. To je ljubezen. Za ljubezen bomo naredili več kot za karkoli drugega. Za ljubezen bi dali denar, se ponižali in služili drugim, odpustili vse krivice in celo dali svoje življenje. Vse to za ljubezen. 

Kaj je ljubezen? Zakaj je tako močna? Od kod prihaja?

Prvo Janezovo pismo 4,8 pravi: »Bog je ljubezen.« Če je torej Bog ljubezen, kako izgleda ta njegova ljubezen? Kako nam Bog kaže svojo ljubezen? In kako vemo, da nas Bog ljubi?

Če bi poskušali Božjo ljubezen razumeti v polnosti, ji ne bi prišli do kraja, ampak danes si bomo pogledali zgolj tri lastnosti Božje ljubezni.
Božja ljubezen nas išče, zasleduje, si prizadeva za nas. Božja ljubezen je požrtvovalna. Božja ljubezen je nalezljiva.

  1. Božja ljubezen nas išče, nas zasleduje, si prizadeva za nas.

Bog nas tako močno ljubi, da nas išče in si prizadeva za nas, in bo s tem tudi nadaljeval, dokler bomo živeli.

  • Pismo Kološanom 1,21–22: »Tudi vi ste nekoč živeli v hudobnih delih, v razumu odtujeni in sovražni. Zdaj pa vas je Bog spravil s seboj po njegovem telesu iz mesa, prek smrti, da bi vas privedel pred svoje obličje svete, brezgrajne in neoporečne.«
  • Pismo Kološanom 2,13: »Skupaj z njim [Kristusom] je oživil tudi vas, ko ste bili mrtvi zaradi prestopkov in zaradi neobrezanosti svojega mesa. Odpustil nam je vse grehe.«
  • Pismo Rimljanom 5,8: »Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki.«

Vse te vrstice nam jasno kažejo, da nismo mi tisti, ki iščemo Boga. Mi smo bili izgubljeni, živeli smo zgolj zase. In medtem ko smo tavali v temi, je Jezus prišel k nam in nam ponudil svojo ljubezen. V Evangeliju po Janezu 15,16 je Jezus rekel: »Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil …« Bog nas tako močno ljubi, da nas išče in si prizadeva za nas tudi takrat, ko ga mi zavrnemo. In to nas pripelje k naši drugi točki.

  1. Božja ljubezen je požrtvovalna.

Prvo Janezovo pismo 4,10 pravi: »Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe.«

Grški jezik pozna mnogo besed za ljubezen. Tista, ki jo Bog kar naprej uporablja za opisovanje njegove ljubezni do nas, je agape. Agape je najvišja in najčistejša oblika ljubezni. Je brezpogojna in požrtvovalna ljubezen.

Iz Evangelija po Janezu 3,16 razberemo, da nas Bog Oče ljubi tako močno, da je žrtvoval svojega enega in edinega sina, da bi prevzel krivdo in posledice naših grehov. In Jezus nas ljubi tako močno, da je bil voljan biti mučen in umreti namesto nas, da bi tako obnovil naš odnos z Bogom. Tako imamo lahko mi odnos z Bogom sedaj, ko smo še na zemlji, z njim pa lahko preživimo tudi večnost v nebesih!

Med branjem naslednjih vrstic imejte v mislih ljubezen agape.

  • Evangelij po Janezu 15,9: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni!«
  • Evangelij po Janezu 15,12–13: »To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.«

Jezus nas vabi k temu, da naj ljubimo s to največjo ljubeznijo. K temu, da naj sledimo njegovemu zgledu in ljubimo druge ne glede na to, kaj počnejo, in da naj ponižno služimo drugim ter postavljamo njihovo dobro pred svoje dobro.

Glede na to, da je valentinovo, mi dovolite, da z vami delim del svoje zgodbe o tem, kako sem se zaljubil v svojo ženo Christeno.

Spoznal sem jo na biblijski šoli. Že pred tem sem bil na fakulteti in imel neko karierno usmeritev. V tem času mi je Bog zelo jasno povedal, naj grem v Slovenijo. Mislil sem si, če mi Bog pravi, naj grem v Slovenijo, rabim še nekaj jasnih usmeritev o tem, kako bo to izgledalo. Odločil sem se, da grem na biblijsko šolo, da bolje spoznam Boga in z njim preživim več časa. To je bil moj fokus in nisem imel interesa za kakršnokoli razmerje. Ampak spoznal sem veliko prijateljev, med njimi tudi Christeno. V tistem času sem bil tako zaslepljen pred tem, da bi postal zaljubljen, da nisem videl, kaj se dogaja. Enkrat sem z enim prijateljem govoril o tem, da nisem zadovoljen z odnosom, ki ga imam s Christeno. Rekel sem mu: »Samo prijatelja sva, nič več. Ampak kar naprej želim biti z njo in želim narediti več stvari zanjo.« Na tej točki sva skupaj jedla vsak obrok, hodila skupaj k pouku in delala skupaj. Jaz pa sem lahko razmišljal samo o tem, kako lahko še več časa preživim z njo. Ampak seveda samo kot prijatelj. In moj prijatelj je rekel: »Ej, zaljubljaš se vanjo!« Sploh se nisem zavedal, ampak moje srce je želelo Christeni samo služiti in narediti zanjo karkoli. To je oblika ljubezni agape. Da si za neko osebo pripravljen narediti vse.

Ko izkusimo Božjo ljubezen, jo širimo okoli sebe. In ko sva s Christeno izkusila to Božjo ljubezen, je rasla in postala nalezljiva. In to nas privede k naši tretji točki.

  1. Božja ljubezen je nalezljiva

Stanje, v katerem je naše srce, je po navadi močno nalezljivo. Ne glede na to, ali je to stanje dobro ali slabo, se širi okoli nas in v isto stanje lahko spravi srca drugih. Prepričan sem, da je celo bolj nalezljivo kot COVID. Širi se dlje kot dva metra in maske ter razkužilo ga ne morejo ustaviti. Ste že kdaj opazili, da ko v vašo sobo jezen in razdražen pride nekdo iz vaše družine in se z vami začne pogovarjati na grob in neprijazen način, ne mine dolgo in tudi vi mu začnete nazaj odgovarjati na popolnoma isti neprijazen način. In enako se zgodi, ko v vašo bližino pride nekdo vznemirjen s širokim nasmehom na obrazu, kot da vam želi povedati zelo dobro novico. Še preden spregovori, ste tudi vi nasmejani in ga že prej vprašate, kaj vam mora povedati, ker želite njegovo veselje deliti z njim.

Kaj torej širimo?

  • Evangelij po Luku 6,45 pravi: »Dober človek prinaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, hudoben pa iz hudobnega húdo; iz preobilja srca govorijo namreč njegova usta.«
  • Prvo Janezovo pismo 4,19 pa: »Mi ljubimo, ker nas je on prvi vzljubil.«

Se spomnite, ko je Jezus rekel, da nas je on prvi izvolil? In tukaj vidimo, da nas je tudi prvi vzljubil. Jezus nam ponuja možnost, da nas napolni s svojo nalezljivo ljubeznijo, da bomo lahko mi bolje ljubili druge. Ampak v svoji ljubezni nas ne sili, da bi ga sprejeli. Ljubezen je odločitev. Da lahko izkusimo ljubezen kogarkoli, moramo z njim preživeti čas. In več časa preživite z nekom, ki vam daje ljubezen, bolj ste napolnjeni z njegovo ljubeznijo.

Kaj sedaj?

Danes smo govorili o tem, kako nas Bog išče, zasleduje, da je Božja ljubezen požrtvovalna in da je Božja ljubezen nalezljiva. Na nas pa je, kaj bomo z Božjo ljubeznijo naredili.

Če ste že sprejeli Božje darilo njegove ljubezni in večnega življenja po veri v Jezusa, si zapomnite, da je vsak dan nova priložnost, da vaša ljubezen do Boga še zraste in da lahko njegovo nalezljivo ljubezen delite z drugimi.

Če pa Jezusa še niste sprejeli v svoje življenje, vedite, da vas Bog ljubi z najvišjo, najčistejšo in popolno ljubeznijo. In zaradi te ljubezni vam ponuja, da lahko prevzame vsa vaša bremena na svoje rame, odpusti vse vaše nepopolnosti, vas napolni s svojim Svetim Duhom. Njegovo popolno ljubezen lahko izkusite v tem trenutku in nikoli več vas ne bo zapustil.

Preden zaključimo, si vzemimo nekaj časa za molitev. Poslušajmo in se odzovimo na to, kar nam bo sporočil.

Molímo
Oče, hvala ti, da si s svojo ljubeznijo prizadevaš zame. Hvala ti, Jezus, da si zame žrtvoval svoje življenje in da si mi odpustil vse grehe. Jezus, verjamem, da si Božji Sin in da si vstal od mrtvih, zato da bi mi dal novo in večno življenje. Oče, sprejemam tvojo ljubezen in te prosim, da me napolniš s svojim Svetim Duhom. In Bog, če mi v tem trenutku želiš povedati še kaj, poslušam …
To molimo v Jezusovem mogočnem in ljubečem imenu. Amen.

Shawn Werdebaugh