Besedilo: Prva Samuelova knjiga 7,10–17

Stopili bomo v novo leto 2021. Kaj nam bo prineslo? Kako optimistično bomo stopili vanj? Spomnim se, kako smo optimistično stopili v leto 2020. Nihče si ni predstavljal, da bo že prvi dan leta 2020 zaznamovan z velikimi požari, potresi in naravnimi katastrofami, Covidom-19 in še mnogimi drugimi nesrečami in konflikti, kar se je nadaljevalo vse do danes. Kaj nas vse čaka v letu 2021 in kako se pripraviti ter odzvati na vse, kar nas čaka?

Verjamem, da nam v iskanju odgovorov na ta vprašanja lahko pomaga izkušnja iz življenja izraelskega naroda iz Prve Samuelove knjige 7,10–17.

Preden bomo prebrali te vrstice, vas vabim, da prisluhnemo zgodovini, ki nam bo razkrila ozadje našega besedila. V drugem poglavju spoznamo, da je izraelski narod zapustil svojega Boga in se ni držal Božjih zapovedih. Celo duhovniki so živeli nemoralno in koruptivno, posebej sinova vélikega duhovnika Elija. Bog se je odločil kaznovati Elija in oba njegova sinova in ves izraelski narod. Zato je dovolil, da jih napadejo sosednji narodi Filistejci pri mestu Eben Ezer (kar v prevodu pomeni »kamen pomoči«) in v dveh bojih umre 34000 izraelskih vojakov. Še hujše od smrti tako velike množice je bilo, da so Filistejci zaplenili še skrinjo zaveze oz. Božje navzočnosti, ki je bila rezervirana samo za izraelski narod. To je bil velik poraz, od katerega se Izraelci niso opomogli dvajset let. Po dvajsetih letih so Filistejci sami vrnili skrinjo zaveze Izraelcem, ker jih je Bog v tem času velikokrat kaznoval zaradi skrinje zaveze, ker je bila v njihovi sredi.

Ko je skrinja zaveze prišla nazaj v Izrael, se je ves Izrael zbral v mestu Micpa, kjer so se Izraelci kesali za svoje grehe, spreobrnili in vrnili nazaj k svojemu Bogu. Ko so to slišali Filistejci, so napačno ocenili. Mislili so, da se jim Izraelci hočejo maščevati zaradi skrinje zaveze, zato so se zbrali in šli v vojno zoper Izraelce. Izraelci so molili k svojemu Bogu in se postili. Bog jim je tokrat odgovoril in naredil veliko zmedo v filistejskem taboru ter tako Izraelcem omogočil veliko zmago.

O tem beremo iz Prve Samuelove knjige 7,10–17.

»Medtem ko je Samuel daroval žgalno daritev, so se Filistejci približali za boj proti Izraelu. GOSPOD pa je ta dan zagrmel na Filistejce z močnim glasom in jih zmedel, da so bili poraženi pred Izraelom. Izraelci so prišli iz Micpe, zasledovali Filistejce in jih pobijali do pod Bet Kara. Samuel je vzel kamen in ga postavil med Micpo in Jašén. Dal mu je ime Eben Ezer; rekel je: ›Do sem nam je GOSPOD pomagal.‹

Filistejci so bili ponižani in niso več prihajali v Izraelovo pokrajino. GOSPODOVA roka je bila nad Filistejci vse Samuelove dni. Mesta, ki so jih Filistejci vzeli Izraelu, od Ekróna do Gata, so se vrnila Izraelu. Tudi svoje pokrajine je Izrael rešil iz roke Filistejcev. Mir je bil tudi med Izraelom in Amoréjci.

Samuel je sodil Izraelu vse dni svojega življenja. Iz leta v leto je šel in obhodil Betel, Gilgál in Micpo ter sodil Izraelu na vseh teh krajih. Vračal pa se je v Ramo, kajti tam je bila njegova hiša in tam je sodil Izraelu. Tam je sezidal oltar GOSPODU.«

Kje je bil ključ za njihovo zmago?

V kesanju in vrnitvi k njihovemu živemu Bogu.

Po zmagi je prerok Samuel vzel kamen in ga položil na mesto Izraelove zmage ter ga imenoval Eben Ezer, enako, kot se je imenovalo mesto, kjer so pred dvajsetimi leti doživeli dva strašna poraza, kljub temu, da je bil pomen tega mesta »kamen pomoči«, kjer bi morali doživeti veliko zmago in ne poraz. Samuel je temu kamnu dal isto ime, samo z drugim pomenom: »Do sem nam je Gospod pomagal.«

Cel svet je letos doživljal velike poraze. Tudi mi osebno smo jih doživljali. Kako se je svet odločil, da spremeni te poraze v zmage?

Za rešitev teh velikih porazov, posebej Covida-19, se je odločil za cepivo in zadolževanje v astronomskih milijardnih kreditih ter za sanje o vrnitvi preteklih časov.

Kaj mislite, ali bo svetu uspelo?

Želimo si, da mu uspe. Vendar uspeh ni edino merilo za rešitev. Rešitev obstaja nekje drugje. Dokončna rešitev ni v ukrepih, temveč v osebi. Rešitev je pri Bogu. Brez Boga so Izraelci doživljali poraze. Z Bogom zmage. Vendar zmaga ne pride kar sama od sebe oz. z deklarativno izjavo, da veruješ v Boga. Zmaga pride takrat, ko se pravilno odločiš, kot so to naredili Izraelci. Zbrali so se v mestu Micpa, kjer so priznavali svoje grehe, se kesali, molili in postili ter klicali Gospodovo ime. Gospod pa jim je odgovoril tako, da jim je naklonil veliko zmago.

Kaj pa ti in jaz? Kako se bova midva odločila za rešitev najine krize, problemov, s katerimi sva se letos soočala?

Vsi mi smo v letu 2020 bojevali veliko bitk. Nekatere smo izgubili, nekatere dobili. Bojevali smo se s Covidom-19.

Bojevali smo se z osamljenostjo, strahom, negotovostjo.

Bojevali smo se z nevero.

Bojevali smo se z omejitvami in prepovedmi skupnih srečanj na bogoslužjih in v manjših skupinah. Ta srečanja so bila in so še vedno ključnega pomena za našo skupnost in našo duhovno rast.

Bojevali smo se za izgubljene duše naših najbližjih in vseh ljudi v Sloveniji.

Bojevali smo boj za našo zgradbo za skupna srečanja, ki je nismo dobili.

Bojevali smo osebne boje v sebi in zunaj sebe.

Zato lahko z gotovostjo povem, da je bilo leto 2020 zelo težko leto. 

Ker ne vemo, kaj nam prinaša leto 2021, je treba razmisliti, kako živeti in kaj storiti, da bi nam prineslo zmago.

Zmaga ne pride sama od sebe, za zmago se je treba boriti.

V zadnji pridigi tega leta bi vam rad dal nasvet.

Saj veste, ni moder tisti, ki deli nasvete, ampak tisti, ki jim prisluhne, jih sprejme.

Vabim vse, da si med prazniki rezervirate poseben trenutek zase. Kot večkrat reče moja prijateljica: »Ko sem sama, sem v najboljši družbi.« Preživite nekaj časa v najboljši družbi – sami s seboj. Poiščite kakšen tihi kotiček v vaši hiši, stanovanju ali se odpravite na sprehod v naravo. V tišini razmišljajte o tem, kaj vse ste doživeli v letu 2020. Naštejte vesele in težke trenutke.

Razmislite o tem, kaj je bil razlog, da ste se srečali s težkimi trenutki.

Ste se morda oddaljili od Boga in stvari vzeli v svoje roke?

Ste morda zavrnili njegove nasvete?

Se bolj posvečali posvetnim, minljivim stvarem?

Ste morda zanemarili branje Božje besede?

Kontakte s cerkvijo ali kristjani?

Do sebe bodite iskreni in pošteni.

Če prepoznate, da ste malo zašli in se oddaljili od Boga, vam toplo priporočam, da ga iz srca prosite za odpuščanje. Priznajte mu vse grehe, zavračanja, nevero, strah, malomarnost. Vzemite si post in razmišljajte o njegovi veliki ljubezni. Prosite ga, da vam pomaga narediti prioritetni seznam, da bi lahko ponovno zaživeli z Bogom in da bi ga ponovno postavili v center vašega življenja.

Tako so storili Izraelci in za nagrado se je Bog vrnil med njih in jim pomagal nizati zmage.

Bog želi biti pomemben del tvojega življenja, kar pomeni strahu, stisk, negotovosti. On želi biti naš pomočnik v najhujših trenutkih, saj nam želi pomagati. Ne zavračajmo ga, da nas ne bo prepustil našim načrtom, ki ne bodo tako uspešni kot njegovi. Kajti Bog ima zate že načrte. O tem nam piše v Jeremiji 29,11! »Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: Načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.«

Bog nam želi dati prihodnost in upanje. Kaj lepšega? Zakaj bi delali po svoje in se upirali. Ko bo najtežje, se približajmo njemu, ki ima za nas dober načrt.

Če želiš imeti varno prihodnost, moraš tudi ti zgraditi svoj oltar za Gospoda Jezusa, kot je to storil Samuel.

Kako to storiš?

Tako, da boš na svoj 24-urni oltar, ki ti je na razpolago, vgrajeval časovne »kamne pomoči« vse dni svojega življenja, kot je to naredil Samuel (vrstice 15–17):

»Samuel je sodil Izraelu vse dni svojega življenja. Iz leta v leto je šel in obhodil Betel, Gilgál in Micpo ter sodil Izraelu na vseh teh krajih. Vračal pa se je v Ramo, kajti tam je bila njegova hiša in tam je sodil Izraelu. Tam je sezidal oltar GOSPODU.«

Tvoj 24 urni oltar naj izgleda takole:

  • za svoje dnevne molitve si vzemi vsaj 5–10 min/dan
  • za svoje dnevno branje Božje besede vsaj 15–30 min/dan,
  • za služenje tistim v stiski v živo ali prek komunikacijskih sredstev, ki so na razpolago, vsaj 5-15 min/dan
  • za branje dobre krščanske literature, ki ti bo pomagala pri tvoji duhovni rasti in zrelosti, po lastni presoji min/dan,
  • Gospodu dajaj na razpolago svoje talente, denar, darove, čas za stvari in dejanja za Gospoda – toliko, kolikor boš namenil v svojem srcu.
  • Vedno bodi živi kamen, ki je vgrajen v Jezusovo cerkev, 24 ur/dan.

Sporočilo današnje zgodbe je: Gospod je dovolj! 

Zaključek.

Zanašajmo se na Boga.

Ko je Izrael postal »Ikabod« (ime otroka, ki mu ga je dala mati, žena umrlega duhovnika v boju, o katerem smo govorili. Ime v prevodu pomeni »Odšlo je veličastvo iz Izraela«), ko je Gospodova slava odšla iz Izraela, so Izraelci prenehali gledati na Boga ter začeli iskati verske simbole.

Toda Gospod Bog je stvarnik nebes in zemlje in ga ni mogoče obdržati ali potisniti v religijo ali kakšen verski simbol.

Poleg tega se ne moremo zanašati niti na lastne moči niti na karkoli drugega, kajti naša zmaga je v Gospodu Bogu in samo v njem. Gospod sam je rekel: »Ne s silo in ne z močjo, temveč z mojim Duhom, govori Gospod nad vojskami.« (Zaharija 4,6)

Zato se moramo še naprej zanašati na Boga.

Če smo spoznali, da smo se oddaljili od Boga, se ne vračajmo po istih poteh. Spremenimo način svojega življenja in razmišljanja.

Naredimo premik naprej. Kako? Tako, da se spomnimo preteklosti, se pokesajmo v sedanjosti in se veselimo velike in čudovite prihodnosti, ker je po tej cesti vere varno hoditi.

Še vedno bodo obstajale preizkušnje, stiske, bolezni, a tudi veselje, saj bo Bog hodil pred nami in nas ščitil. On nas ne bo nikoli zapustil. Kot je bil z nami v preteklosti, bo tudi v prihodnosti.

Danes v svoji hiši, v svojem življenju postavimo predse kamen Eben Ezer, lahko v resničnosti ali v svojem dnevniku, in povejmo, do tod nam je Bog pomagal. Ne glede na to, kaj nas čaka v letu 2021, bo Bog z nami. Verujem in zaupam Bogu, ker je on dovolj za moje jutrišnje zmage.

Naj te ta resnica dvigne, razveseli, naj ti prinese mir, pesem, rajanje in varnost, ker ti tega ta svet ne more dati.

Stopi z Gospodom pogumno v leto 2021 v veri, da je on dovolj za vse tvoje potrebe v letu 2021!

Zvonko Turinski