Besedilo: Prvo Janezovo pismo 3,1-2

Uvod

Božič je čas, ko si ljudje po navadi izkazujemo več ljubezni. Do družinskih članov, sosedov in celo neznancev. Seveda se nam včasih zgodi tudi prepir ali črni petek v eni izmed večjih trgovin in malo trobljenja na parkiriščih v nakupovalnem središču, toda na splošno je božič čas, ki nas ogreje in omehča.

Še posebno, ko preberemo vrstice iz Svetega pisma,  v prvem Janezovem pismu: 3: 1-2! »Glejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, kajti ni spoznal njega. Ljubi, zdaj smo Božji otroci; ni pa še razodeto kaj bomo. Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je, in vsak, kdor ima to upanje vanj, se očiščuje, kakor je tudi on čist.«

This image has an empty alt attribute; its file name is A-travis-grossen-zduBtIqdLls-unsplash-900x600.jpg

Janez je Jezusa osebno poznal, ker je bil eden od njegovih učencev in ga je videl na lastne oči. Torej je njegovo pričevanje zanesljivo. V Kristusu je videl in doživljal to neverjetno Božjo ljubezen. Zato nas Janez želi spomniti, kdo smo, če vanj verujemo. Janez je vedel, da se cela zgodba, ni začela odvijati v mestu Betlehem, temveč veliko prej. Vse se je začelo v Božjem srcu – v njegovem ljubečem srcu, še preden je videlo padlega in izgubljenega človeka. Zato je bil pripravljen na reševanje človeka, ko pa je res prišlo do padca, ker tega Božje srce ni preneslo in se je odločil, da bo v največjem človeškem obupu, na zemljo izlil svojo največjo ljubezen, edinega sina.

Bog je imel načrt – načrt ljubezni, ki je vključeval tebe in mene. Odprite oči svojega srca in boste to lahko videli, v treh stvareh:

A. V Betlehemski zibelki

Božjo ljubezen vidimo pri jaslih v hladnem hlevčku. Svet, v katerega je Jezus prišel, je bil surov, sovražen in poln poganskih religij. V ta grozni svet se je moral roditi Božji sin, da bi rešil grešnika, kot sva ti in jaz.   

B. Na Golgotskem križu

V ta svet je vstopil z velikim namenom, da bi živel brez greha in na križu postal vredna žrtev, ki bo zadostno plačilo za vse grehe sveta. Jasli so čudovite, vendar ob tem ne pozabite, da je bila naša prostost in življenje, pridobljeno v trpljenju nedolžne osebe in smrti na križu.  

C. Glej njegovo krono

Bog te ima rad in tega ne moreš spremeniti. Lahko zavračaš njegovo ljubezen, toda njegova ljubezen gre naprej kot svetloba, ki potuje skozi vesolje. Tisti, ki si odprejo oči za Luč sveta, so tisti, ki prejemajo to ljubezen. Skozi stoletja se je njegova Luč premikala skozi zgodovino in ta Luč je danes tukaj, da odkupi tiste, ki bodo videli. Jezus kralj slave, nosi krono življenja in jo ponuja vsem, ki se bodo pokesali in se obrnili k Njemu. Vstal je iz mrtvih in premagal zadnjega sovražnika – smrt! On je Kralj! On sedi na prestolu in vlada. Njegovo ime je: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru. Emanuel -Bog z nami. To lahko vidite, če si upate odpreti srce zanj.

Vsako leto praznujemo Jezusovo rojstvo, vendar naj povem še o enem rojstvu, ki je zelo pomembno, in to je tvoje rojstvo. Oziroma tvoje ponovno rojstvo.

Govorim o duhovnem ponovnem rojstvu. Sveto pismo pravi, da smo bili mrtvi: »Skupaj z njim je oživel tudi vas, ko ste bili mrtvi zaradi prestopkov in zaradi neobrezanosti svojega mesa. Odpustil nam je vse grehe in izbrisal zadolžnico, ki se je svojimi določbami glasila proti nam. Odstranil jo je iz naše srede in jo pribil na križ.« (Pismo Kološanom 2,13-14)

This image has an empty alt attribute; its file name is A-3-ben-white-fMtS-6p7CXw-unsplash-900x652.jpg

Bog pa želi, da se odvrnemo od greha in izberemo njega za svojega Odrešitelja. 

Kako to storiš? Enostavno. Tako, da povabiš tega rojenega kralja v svoje srce. Tako, da priznaš svoje grehe in ga prosiš, da ti jih odpusti. Tako, da priznaš, da je on tvoj Gospod: »Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen. S srcem namreč verujemo, in tako smo deležni pravičnosti, z usti pa izpovedujemo vero, in tako smo deležni odrešenja.« (Pismo Rimljanom 10,9-10)

Kaj se zgodi, ko sprejmemo Jezusa za svojega Odrešenika:

A. Dobimo novo ime in nov naslov:

Bog nam izkaže milost: »Glejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, kajti ni spoznal njega.« (Prvo Janezovo pismo 3,1)

In ne samo to: Ko nekdo sprejme Jezusa, se vanjo naseli oseba Sveti Duh. Kot Božji otrok pa postaneš dedič novih nebes, večnosti, dedič kraljestva, ki ga Jezus pripravlja zate in bo prišlo na zemljo. Tvoje ime bo zapisano v knjigo večnega življenja.

B. Imel boš pričevanje

Vsak Božji otrok ima osebno pričevanje o ponovnem rojstvu. Prav to je storil evangelist Janez, ko je napisal besede v Prvem Janezovem pismu 3,1–2. Tudi ti boš lahko delil svoje pričevanje z družino, prijatelji, sodelavci itd. Ko resnično izkusiš Božjo odrešujočo milost, si ne moreš kaj, da ne bi govoril o njej. O kako se je lepo spominjati vseh čudovitih trenutkov, ko sem ljudem pričeval o svojem ponovnem rojstvu.

C. Naša zmaga

Evangelist Janez pripoveduje, da nas svet ne pozna, kar pomeni, da ne razumejo našega odrešenja, ker ne poznajo Jezusa. A mi vemo, po obljubi, ki nam je že dana, da bodo naše oči nekega dne spet videle Jezusa, kot so ga videli pastirji, modrijani, Jožef, Marija …: »Ljubi, zdaj smo Božji otroci; ni pa še razodeto kaj bomo. Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je.« (Prvo Janezovo pismo 3,2)

This image has an empty alt attribute; its file name is a-4-elisabeth-wales-ecLrnPIitrw-unsplash-900x758.jpg

Janez je v vrstico, o kateri razmišljamo danes, napisal samozavesten stavek. Napisal je besede: »… in mi smo Božji otroci.« Ni napisal: »In upamo, da smo Božji otroci.« Niti ni rekel: »Upamo, da bomo Božji otroci.« Janez je zapisal: »Mi smo Božji otroci.« Veste, Bog želi, da vemo, da mu pripadamo in da je njegov Sin resnično Odrešenik vseh, ki verujejo vanj.

V Prvem Janezovem pismu 3,2 nas Janez opozarja, da bo Jezus »razodet«, kar pomeni, da bo spet prišel na to zemljo. Ko je prišel prvič, so ga položili v jasli. Ko bo prišel naslednjič, bo prišel v veličastvu. Ko je prišel prvič, je prišel nosit trnovo krono, toda ko bo naslednjič prišel, bo nosil krono zmage. Ko je prišel prvič, so ga sodili grešni možje, toda ko pride naslednjič, bo on sodil grešnike sveta.

Zaključek;

Želim vam, da bi ta božič, vaše oči zagledale Odrešenika sveta. Žalim vam, da bi za ta božič odprli zanj svoje srce in postali božji otrok. Želim, vam, da bi ta božič razumeli silno Božjo ljubezen in da bi se navdušili nad pravim in največjim darilom iz nebes, ki je brezplačna vstopnica za večnost.

Zvonko Turinski